Direct naar artikelinhoud
Leopold II

KU Leuven haalt borstbeeld van Leopold II weg

Het borstbeeld van Leopold II in de Leuvense universiteitsbibliotheek.Beeld RV

Over heel het land staan de naar Leopold II genoemde straten, standbeelden en pleinen ter discussie. De KU Leuven hakt de knoop door: het borstbeeld van de koning in de universiteitsbibliotheek moet verdwijnen.

“We halen de buste weg”, meldt rector Luc Sels in een verklaring. “Ik stel met velen vast dat Leopold II, alhoewel vanuit historisch oogpunt belangrijk voor ons land, niet het soort persoonlijkheid is dat we als KU Leuven-gemeenschap een dergelijke plaats willen toekennen.”

Het beeld van de Belgische koning, die Congo op een bloedige manier gekoloniseerd heeft, heeft volgens Sels geen bijzondere waarde. “Ze dient niet om geschiedkundige feiten te duiden of te illustreren. Ze wordt (op dit moment) niet vergezeld van enige duiding of informatie. Ze mag daarom verondersteld worden te doen wat bustes meestal doen: een historische persoonlijkheid eren.”

In Brussel, Gent, Oostende en Hasselt zijn gelijkaardige beelden van de koning beklad, in Ekeren is er een in brand gestoken en inmiddels weggehaald. De beelden zijn een doorn in het oog van vele Belgo-Afrikanen, want ze staan voor hen symbool voor de gruwelijke misdaden die plaatsvonden tijdens het Belgische koloniale verleden, waarbij naar schatting een tot vijf miljoen Congolezen het leven lieten.

Aanleiding voor deze beeldenstorm is de dood van George Floyd in de VS. De zwarte man stierf nadat een politieman minutenlang met zijn knie op zijn hals zat. Ook in ons land werd daardoor geprotesteerd tegen raciaal getint politiegeweld.

Video wordt geladen...