De Aziatische hoornaar zet zijn opmars verder.
Volledig scherm
PREMIUM
De Aziatische hoornaar zet zijn opmars verder. © Dries Laget

Agressief, invasief en soms zelfs dodelijk: de Aziatische hoornaar zwermt uit over Vlaanderen

De Aziatische hoornaar verovert Vlaanderen. Deze grote wesp vreet honingbijen op, valt bijenkasten binnen en kan zeer agressief reageren op mensen als hij wordt gestoord. Hoe is dit insect vanuit China tot bij ons geraakt, waar zijn er dit voorjaar al nesten opgedoken en wat kan u zelf doen als u er een ziet?

30 reacties

  • jose lovenich

    2 jaar geleden
    Ok goed om te weten
  • Yves Gysel

    2 jaar geleden
    Onze Europese bijen hebben van nature uit totaal geen bescherming tegen de Aziatische Hoornaar. Dat is dus een groot probleem. Zijn inderdaad veel agressiever en kunnen met enkele een volledige bijennest uitroeien.
  • Rita Fauvart

    4 jaar geleden
    In Frankrijk zijn er al langer Aziatische hoornaars. ( frelons asiatiques). Il las over hun levens cyclus en leerde dat je de koningin best vangt in het voorjaar.( In het voorjaar zijn er alleen vrouwelijke).Ik ving er dit jaar 2. Ik hing een val op nabij de plek waar ik ze had opgemerkt. Na 5 minuten zat ze er al in. Hoe je zelf een val maakt vindt je als je Google op 'frelons asiatiques'.
  • Joke Depuydt

    4 jaar geleden
    De Europese Hoornaar is groter dan de Aziatische! De Europese herken je makkelijk aan zijn rode opvallende kleuren. De Aziatische is bijna volledig zwart van kleur. De Europese Is niet agressief en dood wespen. Is dus heel nuttig!
  • Gunther Bodomin

    4 jaar geleden
    Elk insect is nuttig, en wespen bestuiven wel degelijk. Heb dit met eigen ogen mogen aanschouwen in onze bloementuin. De Aziatische Hoornaar is echter een soort die hier niet thuishoort, inheemse wespen- en bijenpopulaties vernietigt, en moet dus verdelgt worden.