Direct naar artikelinhoud
Economie

Vooral de kleine kmo heeft technische werkloosheid nodig

Vooral de kleine kmo heeft technische werkloosheid nodig
Beeld ANP

Kmo’s met minder dan twintig werknemers hebben beduidend meer tijdelijke werkloosheid moeten toepassen dan grotere bedrijven door de coronacrisis. Het herstel is sinds vorige maand begonnen, maar ze hinken nog steeds achterop.

De maand april was ongezien wat betreft tijdelijke werkloosheid. Ruim 1,2 miljoen werknemers moest noodgedwongen gebruikmaken van het systeem vanwege de lockdown en de strenge coronamaatregelen. Sommigen bleven deeltijds thuis, anderen voor enkele dagen, nog anderen de hele maand. Nu blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx dat kleine ondernemingen veel meer hun personeel tijdelijk op non-actief hebben moeten zetten. 

Bij bedrijven onder de twintig werknemers presteerde in de maand april het personeel in totaal amper 55 procent van de maximaal voorziene werktijd. Dat cijfer is intussen in de maand mei alweer gestegen naar 64 procent, terwijl het in normale omstandigheden naar de 90 procent gaat. De voornaamste verklaring is de tijdelijke werkloosheid, die kleinere ondernemingen veel vaker moesten toepassen. Gemiddeld draaide het personeel 60 procent van de werktijd in april, een cijfer dat vorige maand steeg naar 67 procent.

Voor Unizo-topman Danny Van Assche zijn de cijfers geen verrassing. De voornaamste verklaring is dat de zwaarst getroffen sectoren typische kmo-sectoren zijn. De kleinhandel kon de deuren pas openen op 11 mei, de kappers en schoonheidsspecialisten pas een week later. En de horeca, waar bij uitstek micro-ondernemingen actief zijn, ging pas begin deze week open. “Bovendien zijn sommige ondernemers eerder voorzichtig bij de wederopstart”, zegt ook Van Assche. “Ze wachten af wat de omzet zal zijn, want ze moeten hun werknemers willen betalen.” 

Aan de de inzet en de creativiteit heeft het niet gelegen, meent hij. “Veel zaakvoerders waren erop gebrand weer open te gaan. Het gaat om hun inkomen, ze zijn ook erg betrokken bij hun bedrijf en hun personeel.” De regering besliste afgelopen weekend om de tijdelijke werkloosheid te verlengen tot eind augustus. Voor de zwaarst getroffen sectoren, zoals de horeca, zelfs tot eind dit jaar.

Unizo-topman Danny Van Assche.Beeld BELGA