Adriaan Raemdonck. © Dirk Kerstens

Kunstgaleries vragen om btw-verlaging: “Wij zijn brug tussen kunstenaars en overheid”

De Belgische beroepsvereniging van kunstgaleries (BUP) trekt aan de alarmbel. In een open brief schrijft de vereniging dat de sector zware verliezen lijdt en vraagt ze aan de overheid om een tijdelijke btw-verlaging in te voeren. “Wij zijn een noodzakelijke sector. We vormen een brug tussen kunstenaar, overheid en collectioneurs”, zegt voorzitter van de BUP Adriaan Raemdonck van de bekende Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

Elien Van Wynsberghe

De Covid-19-pandemie heeft ook in de galeriesector diepe wonden geslagen. Niet alleen is het voor galeries lastig om hun publiek te bereiken en mensen te overtuigen om hen opnieuw te bezoeken. Ook talrijke evenementen zoals kunstbeurzen, -markten of -manifestaties waarop galeries hun kunstenaars kunnen promoten, vielen de afgelopen maanden in het water. “En laten we wel wezen, de coronacrisis is nog lang niet voorbij”, zegt de Antwerpse galeriehouder Adriaan Raemdonck.

‘De kunstgaleries beseffen dat het voor iedereen moeilijke tijden zijn en zijn dankbaar voor de reeds ingevoerde steunmaatregelen. Maar er is meer nodig’, zo staat er te lezen in de open brief, gericht aan minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en aan minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). En dus pleit de BUP voor een tijdelijke btw-verlaging.

“Onze collega’s in Duitsland hebben die tegemoetkoming van hun overheid wel gekregen. En dat al zeker tot eind december”, zeggen Raemdonck en galeriehoudster Sofie Van de Velde. “Je kan veel stunt- en vliegwerk doen, creatief uit de hoek komen, maar een structurele maatregel als deze is noodzakelijk”, zegt Van de Velde, wiens galerie samen met Plus One Gallery op het Antwerpse Nieuw Zuid gevestigd is.

Zeker voor jonge galeries is de nood hoog, weet Raemdonck. “Zij zitten in moeilijke papieren. Bovendien staat steun aan de galeries gelijk aan onrechtstreekse steun aan de kunstenaars. En de kunstenaars van vandaag zijn het patrimonium van de toekomst. Het is onze job om hen zichtbaar te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat er brood op de plank komt.”

© Jan Van der Perre

Begrijpe wie begrijpen kan

“In volle lockdown kregen we telefoons van onze kunstenaars met de vraag om absoluut te blijven verder werken”, zegt Sofie Van de Velde. “Want de zomerperiode is sowieso een luwe periode. We zijn dan een project gestart waarbij we 20% van onze verkoop wegschonken aan voedselbanken. We zijn ook gratis beginnen leveren over heel de wereld. Dat zorgde voor een groter verkoopsaandeel in het buitenland, wat interessant is voor onze kunstenaars. We hebben dus hard gezocht naar mogelijkheden en dat is goed voor eventjes, maar structureel moet er iets gebeuren.”

De BUP verwijst naar de horeca, waar ook een tijdelijke btw-verlaging is ingevoerd. “Begrijpe wie begrijpen kan, maar de boekensector geniet al langer van een laag btw-tarief. We willen dus geen uitzondering, maar een gelijkaardige tegemoetkoming.”