Van Gucht niet bezorgd over aantal besmettingen: ‘Zou raar zijn als versoepeling geen impact zou hebben’

© BELGA

De afgelopen 24 uur werden er in ons land nieuwe besmettingen met het coronavirus bevestigd. Dat aantal blijft nu al zo’n twee weken relatief stabiel, maar dat is volgens viroloog Steven Van Gucht echter niet zorgwekkend. ‘Het zou raar zijn als de versoepeling helemaal geen impact zou hebben’.

mg

Er zijn 142 nieuwe bevestigde besmettingen vastgesteld, in totaal staat de teller op 59.711 voor ons land. Van die nieuwe gevallen wonen er 78 in Vlaanderen, 34 in Wallonië en 30 in Brussel.

Als we de cijfers van deze week naast die van vorige week leggen, dan blijkt dat het aantal dagelijkse besmettingen deze week gemiddeld even hoog lag als die van vorige week en uitkomt op een gemiddelde van zowat 120 per dag. Het aantal besmettingen bleef de afgelopen twee weken dus ongeveer stabiel.

‘Geen reden tot ongerustheid’, zegt Steven Van Gucht. ‘Dat is ook niet geheel onverwacht. We hebben meer contacten’. Hij ziet dan ook geen reden om op de rem te gaan staan wat betreft versoepeling van de lockdown. ‘Het is te vroeg om te gaan afremmen, dit moet week na week worden bekeken.’

Opsporing

Van Gucht wijst er donderdag ook op dat de besmettingen de afgelopen twee weken een pak lager liggen dan de aantallen tijdens de weken ervoor. Bovendien zitten andere indicatoren, zoals het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve zorgen, wel duidelijk in dalende lijn.

‘Dat zou er op kunnen wijzen dat het systeem van opsporing beter begint te werken en we meer minder ernstige gevallen detecteren (die niet doorstromen naar de ziekenhuizen nvdr.)’, zegt Van Gucht.

Minder dan 100 op intensieve zorg

De ziekenhuizen verzorgen in totaal 482 patiënten met covid-19, er waren 19 nieuwe opnames. Op intensieve zorg liggen nog 99 covid-19-patiënten en, dat is een daling van 3 de afgelopen 24 uur.

Er werden 61 mensen ontslagen uit het ziekenhuis de afgelopen 24 uur, in totaal werden al 16.453 mensen ontslagen en genezen verklaard sinds 15 maart.

Zestien landgenoten stierven de afgelopen 24 uur, in totaal lieten 9.636 het leven door het virus.

Alle trends blijven dalen. Het aantal besmettingen daalt met vier tot vijf procent per dag, het aantal nieuwe opnames daalt met drie tot vijf procent per dag, het aantal patiënten op intensieve zorg daalt met vijf procent per dag, het aantal overlijdens daalt met vijf tot zes procent per dag.