Parket neemt inboedel van restaurant op Turnhoutsebaan in beslag

De inboedel van restaurant Churro’s op de Turnhoutsebaan in Borgerhout is donderdagochtend in beslag genomen. Dat gebeurde in opdracht van het parket Antwerpen. De restaurants Churro’s en Fish House zijn in het kader van een opsporingsonderzoek naar grootschalige illegale tewerkstelling bij overheidsopdrachten en frauduleuze bedrijfsvoering sinds november 2019 gerechtelijk verzegeld. Het restaurant wordt ook gezien als draaischijf voor criminele activiteiten.

joro

De actie gebeurde door het KALI-team, het speurdersteam dat in het leven is geroepen om drugsbendes op te rollen en hun financiële stromen bloot te leggen.

Uit het opsporingsonderzoek blijkt dat het restaurant Churro’s op de Turnhoutsebaan fungeerde als een interimbureau voor illegale tewerkstelling. Van 2018 tot einde 2019 werden vanuit het restaurant tientallen illegalen en zwartwerkers gerekruteerd en ingezet voor de uitvoering van voornamelijk overheidsopdrachten. De illegale werknemers waren voornamelijk van Maghrebijnse origine. De illegalen en zwartwerkers werden ingezet door onderaannemers uit Antwerpen en Lokeren die in opdracht van gerenommeerde hoofdaannemers overheidsopdrachten uitvoerden.

Het onderzoek heeft blootgelegd dat meer dan 100.000 illegale arbeidsuren werden gepresteerd bij de uitvoering van overheidsopdrachten. De illegalen en zwartwerkers werden ingezet bij de uitvoering van opdrachten bij onder andere Farys, Proximus, Elia en Water-Link. Een constructie met meerdere onderaannemers en tussenpersonen diende als buffer om die illegale tewerkstelling te verhullen. Er werden tijdens het onderzoek op verschillende werven illegalen en/of zwartwerkers aangetroffen die direct te linken zijn aan de vennootschappen actief achter het restaurant.

Criminele ontmoetingsplaats

Nog uit het onderzoek blijkt dat restaurant Churro’s er een frauduleuze bedrijfsvoering op nahield. Zowel fiscale als sociale verplichtingen werden weinig tot niet nageleefd bij de uitvoering van de restaurantactiviteiten. Het restaurant staat in het Antwerpse gedurende een geruime tijd bekend onder dezelfde naam en werd al op verschillende locaties uitgebaat. In realiteit kende de vennootschappen achter dit restaurant een aaneenschakeling van strafbare sterfhuisconstructies, waarbij de uitbaters met hun opgebouwde fiscale en sociale schulden uit de handen van de overheid probeerden te blijven.

Daarnaast fungeerde het restaurant achter de schermen als draaischijf voor tal van criminele activiteiten en stond het bij de politiediensten bekend als een criminele ontmoetingsplaats. Tijdens het onderzoek is aan het licht gekomen dat er door de feitelijke zaakvoerder een witwasconstructie werd opgezet waarbij valse facturen tegen betaling worden uitgegeven.

Het onderzoek legt de nauwe verwevenheid bloot tussen de onderwereld en de bovenwereld in Antwerpen.

© jvdp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER