Direct naar artikelinhoud
Dood George Floyd

Agent die betrokken was bij dood George Floyd op borgtocht vrijgelaten

Thomas Lane (37) verscheen vorige maand met een mondmasker voor een rechter. Cameraploegen waren niet toegelaten tijdens de rechtbankzitting, een tekenaar legde deze schets vast.Beeld AP

Een van de vier politieagenten die betrokken waren bij de dood van George Floyd, is gisteren op borgtocht vrijgelaten. Dat blijkt uit de gevangenisdatabank van Hennepin County. Thomas Lane (37) mocht de gevangenis onder voorwaarden verlaten na de betaling van een borgsom van 750.000 dollar (ongeveer 660.000 euro).

, en

De 46-jarige George Floyd werd op 25 mei in Minneapolis bij een arrestatie door politieman Derek Chauvin gedood nadat die hem minutenlang met een knie in zijn nek tegen de grond drukte. Chauvin wordt beschuldigd van moord zonder voorbedachtheid. Drie andere agenten, onder wie Thomas Lane, werden aangeklaagd wegens medeplichtigheid. Lane was op het moment van de feiten pas aan zijn vierde dag als agent toe.

Lanes volgende hoorzitting is voorzien op 29 juni. Hij riskeert een maximale gevangenisstraf van 40 jaar. Lanes advocaat stelde dat zijn cliënt meende dat hij op een correcte manier zijn werk deed. “Wat kon mijn cliënt anders dan volgen wat de trainingsagent (Derek Chauvin, red.) zei?”, klonk het.

Ook Chauvin kan op borg vrijkomen. Hij moet dan een borgsom van 1,25 miljoen dollar (zo’n 1,1 miljoen euro) betalen. Dat is echter nog niet gebeurd.

‘Bail bonds’

Verdachten in de Verenigde Staten moeten hun borgtocht niet volledig zelf betalen. Er is een hele industrie van private borgtochtgeldschieters actief. Zij schieten het overgrote deel van het totaalbedrag voor, waardoor de gedetineerde slechts 10 procent zelf moet betalen. 

In ruil vraagt de geldschieter onderpand in de vorm van het huis, de auto of de familiejuwelen van de gedetineerde. Als de verdachte opdaagt op het strafproces zijn de voorwaarden van de borgtocht nageleefd en wordt het bedrag terugbetaald.

Betogingen

De dood van George Floyd leidde tot een golf aan protesten tegen politiegeweld en racisme, ook buiten de Verenigde Staten. Mensen over de hele wereld gingen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Dat leidde ook tot plunderingen. In Brussel liep een betoging zondag uit de hand, toen enkele betogers flessen en stenen naar de politie begonnen te gooien. 

Lees ook: ‘We moeten nu protesteren, opdat onze kinderen het later niet moeten doen’

De betrokken agenten in de zaak-George Floyd (vlnr): hoofdverdachte Derek Chauvin, Alexander Kueng, Thomas Lane en Tou Thao.Beeld AP