School rekent ‘coronakost’ aan, tot ergernis van ouders: “Is dit wel legaal?”

© dkr, Twitter

Een middelbare school uit Zaventem rekent ouders van scholieren op de meest recente schoolfactuur onder de naam “coronakost” 10 euro extra aan. Tot ergernis van sommige ouders, omdat hun kinderen al sinds halverwege maart niet meer naar school gaan. “Onze kosten lopen gewoon door”, reageert de school met een verzoek om begrip.

jvh

De ouders van de 1.800 kinderen uit Zaventem en omstreken die naar de middelbare school ZAVO gaan, keken donderdagochtend vreemd op toen ze een factuur ontvingen met een ‘coronakost’ van 10 euro. Bizar, want hun kinderen gaan sinds het begin van de lockdown op 14 maart niet meer school. Wat in normale omstandigheden de kosten zou moeten doen dalen. “Is dit legaal?”, vraagt een ouder zich dan ook af op Twitter.

© Twitter

Vraag om solidariteit

Na wat bonje op sociale media gaf de school in een brief aan de ouders meer uitleg bij de kostenpost, waarin erop werd gewezen dat in deze tijden ‘normale omstandigheden’ niet meer bestaan. “Extra kosten waren noodzakelijk om het wel gekende pre-teaching in de beste omstandigheden mogelijk te maken voor al onze leerlingen. We spreken hier over extra licentiekosten, extra kosten voor IT-infrastructuur,... Er werd eveneens fel geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen en -materialen binnen de verschillende vestigingen van onze school.” Extra investeringen die nodig waren voor “het welzijn en de vooruitgang van onze leerlingen”, aldus de school.

De school laat ook weten dat ze het totale kostenpakket “niet alleen kan dragen”, en daarom rekent op “de solidariteit van de ouders”. Maar gezien de heisa besliste de school wel om de betaling van de ‘coronakost’ optioneel te maken. “De rekening moet niet betaald worden, maar dat mag wel. Ouders kunnen ons op die manier steunen, maar er is geen verplichting.”

Minister Weyts: “Voorbarige ingreep”

De Vlaamse regering maakte onlangs nochtans 40 miljoen euro vrij voor de extra kosten die scholen moeten maken tijdens de coronacrisis. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt de ingreep van de school dan ook te vroeg. “We maken met de overheid middelen vrij om de scholen te ondersteunen in de extra kosten die ze nu moeten maken door corona. We hebben er wel begrip voor, maar eigenlijk is het voorbarig om nu al een bijdrage te vragen”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere.

Dat bedrag zal volgens de koepelorganisatie van het Katholiek Onderwijs echter sowieso niet volstaan. Topman Lieven Boeve begrijpt dus wel dat er ‘coronakosten’ worden aangerekend. “Het is zo dat onze scholen op geregelde tijdstippen een factuur sturen om een bijdrage te leveren voor de schoolkost. De scholen die bijvoorbeeld lespakketjes rondgebracht hebben tijdens de lockdown, zullen ook extra kosten hebben voor het drukwerk. Die kosten zijn niet extravagant, maar ze hebben te maken met de veranderde wijze van werken”, zegt Boeve. “We gaan ervan uit dat de werkingsmiddelen die we nu bijkomend krijgen voor de maatregelen die gewijd zijn aan de heropstart na corona, niet zullen volstaan”, vervolgt hij.

Het GO! Onderwijs heeft geen weet van scholen die een factuur met coronakosten sturen, en dat blijkt ook niet de bedoeling. “Er zijn natuurlijk extra kosten door corona, maar het is niet de bedoeling dat de ouders ervoor opdraaien. We gaan de middelen gebruiken die daarvoor zijn vrijgemaakt”, stelt woordvoerster Johanna Laurent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen