Direct naar artikelinhoud
Media

Raadkamer verwijst Apache-journalisten naar rechter voor filmpje van ‘t Fornuis

Een beeld uit het beruchte filmpje: burgemeester Bart De Wever op weg naar sterrenrestaurant 't Fornuis in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.Beeld Apache

De raadkamer in Antwerpen heeft twee journalisten van Apache, onder wie hoofdredacteur Karl van den Broeck, naar de rechtbank verwezen in verband met het beruchte filmpje dat de nieuwssite maakte van het verjaardagsfeest van projectontwikkelaar Erik Van der Paal in restaurant ‘t Fornuis, waar tal van Antwerpse politici op aanwezig waren. Dat bevestigt het Antwerpse parket. 

en

De feiten dateren van eind 2017, toen Apache het artikel ‘De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’ publiceerde met bijhorende beelden van een feestje waar verschillende leden van het toenmalige Antwerpse stadsbestuur, onder wie burgemeester Bart De Wever (N-VA), arriveerden aan sterrenrestaurant ‘t Fornuis. Ze waren daar op uitnodiging van Erik Van der Paal, een projectontwikkelaar die met zijn Land Invest Group destijds actief was in enkele grote Antwerpse dossiers zoals de Slachthuissite.

Van der Paal diende een klacht met burgerlijke partij in tegen twee journalisten van Apache. Hij meent onder meer dat hij geen publiek figuur was op het moment van de feiten en het om een privéfeest ging en dat Apache daarom niet het recht had om heimelijk te filmen en die beelden te koppelen aan beweringen rond belangenvermenging. Eerder had Land Invest Group zelf al een klacht ingediend rond dezelfde feiten, maar die werd in februari 2018 ongegrond verklaard.

Het parket vroeg voor de raadkamer de buitenvervolgstelling van de journalisten, maar de raadkamer ging daar niet op in. De correctionele rechter zal nu onder meer de afweging moeten maken of het ging om het informeren van de burger, dan wel het schenden van het recht op privacy.