Direct naar artikelinhoud
Congo

Koning Filip niet naar Congo vanwege coronacrisis

Congolees president Felix Tshisekédi en koning Filip, in 2019.Beeld BELGA

Het heeft er alle schijn van dat koning Filip eind deze maand niet naar Congo trekt ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Door de uitbraak van corona zijn de festiviteiten die normaal gepland stonden in Kinshasa beperkter dan op voorhand gepland.

De festiviteiten zullen ook voorbehouden zijn voor Congolezen. Dat valt te horen binnen de Belgische regering. Een internationaal luik van de festiviteiten volgt mogelijk later.

“Het lijkt erop dat er geen grote festiviteiten gepland staan voor 30 juni”, zegt Karl Lagatie, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. “Net als hier geen grote festiviteiten kunnen doorgaan door corona, is dat ook in Congo niet het geval. Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat er een delegatie zal afreizen naar Kinshasa.”

Begin dit jaar had de Congolese president Félix Tshisekedi koning Filip uitgenodigd voor de herdenking van de onafhankelijkheid op 30 juni. Hij maakte de uitnodiging toen over aan premier Sophie Wilmès (MR) die het land na een lange periode van diplomatieke spanningen bezocht. “De president heeft woordelijk gezegd dat de koning uitgenodigd is”, zei Wilmès destijds. Of ons land ook op die uitnodiging zou ingaan, liet de premier toen nog in het midden. “Waarschijnlijk is er tegen dan een nieuwe regering”, klonk het toen nog hoopvol.

Congo was jarenlang een kolonie van de Belgische staat. In 1960 werd het land onafhankelijk. Voor de Belgische kolonisatie was het land lang persoonlijk bezit van de Belgische koning Leopold II als Kongo Vrijstaat. Onder het bewind van de Belgische vorst werd de plaatselijke bevolking zwaar uitgebuit, met miljoenen doden tot gevolg. Onder impuls van de Black Lives Matter-beweging is er recent veel discussie over de figuur van Leopold II.