Afgelopen zondag werd in het Engelse Bristol het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in het water gegooid.
Volledig scherm
Afgelopen zondag werd in het Engelse Bristol het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in het water gegooid. © AP

Van Churchill tot Columbus: overal worden standbeelden neergehaald of beklad

In België moesten de beelden van Leopold II het ontgelden, maar ook op andere plaatsen in de wereld moesten monumenten van historische figuren het ontgelden. In de Verenigde Staten werden onder meer standbeelden van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus gevandaliseerd. In Engeland moesten scouting-oprichter Robert Baden-Powell en oud-premier Winston Churchill hetzelfde ondergaan. Een overzicht.

43 reacties

  • Ward Berden

    4 jaar geleden
    Een kleine groep die denkt dat ze het monopolie op de waarheid hebben, dat hun wil wet is en die ongestraft zaken mogen doen waar u en ik wél de gevolgen van zouden dragen. Dat is wat we hier zien.
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Deze opkuis van nu controversiële standbeelden vind ik heel gezond. Het is een duidelijk signaal. De tijd is rijp voor andere inzichten en standbeelden. Dat kan alleen door oudere inzichten en standbeelden te verwerpen.
  • Marc Baeyens

    4 jaar geleden
    De Belgische regering moet haar excuses aanbieden voor de slachting van Leopold II. Maar het moet door een Franstalige premier aangeboden worden want in die tijd leefde ook Vlaanderen onder een Franstalige kolonisatie regime.
  • marcel lion

    4 jaar geleden
    Wat morgen? Schilderijen en dan boeken? Met wat zijn we bezig? Een beeld hoeft niet echt voor mij maar het verrijkt onze cultuur en deze mensen moeten beoordeeld worden in de tijdgeest waar ze in leefde en niet in het huidige waar men nu naar andere uiterste gaat. De middellijn is nog altijd de beste. Wat gaan we doen met al die Afrikaanse dictators die miljoenen hebben vermoord? Nu nog! Marcel Lion
  • Frank Louman

    4 jaar geleden
    Mensen die meer kunnen nuanceren. Deze beeldenstorm gaat ons verarmen vooral de jeugd die met een schuldcomplex gaan blijven zitten.