Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisTrouwen

Sector vreest zomer zonder trouwfeesten: ‘Er zijn al veel tranen gevloeid’

Niels (l.) en Riadh Bahri moesten zich voorlopig beperken tot een burgerlijk huwelijk. ‘Het was misschien vreemd, maar het voelde goed.’ Het echte feest is verschoven naar volgend jaar.Beeld rv

Bij een huwelijksfeest horen knuffels, kussen en zatte nonkels. Geen handgels en mondmaskers. Net om die reden dreigt het een zomer zonder trouwpartijen te worden, zo waarschuwt de sector. 

Een jaar geleden vroeg VRT-journalist Riadh Bahri (31) zijn vriend Niels (29) ten huwelijk. In de snikhete woestijn van Californië. Het plan was om deze zomer te trouwen, in Zuid-Frankrijk op het domein van vrienden. “Een ceremonie en een groot feest.” Het burgerlijk huwelijk zou enkele weken eerder plaatsvinden.

“Maar toen kwam ‘trut corona’”, zegt Bahri. “We hebben heel lang gewacht om ons feest te verplaatsen. Je blijft hopen dat het uiteindelijk toch lukt. Maar halverwege mei  beseften we dat het geen zin had. Zelfs al zouden de grenzen opengaan, wie wil er nu trouwen met social distancing en mondmaskers? Het is bij uitstek een feest waar sociaal contact van belang is. Waarbij je – over generaties heen – feestviert, danst, dronken wordt... De liefde vieren doe je niet op afstand. Dus hebben we het feest meteen verschoven naar volgend jaar.”

Het burgerlijk huwelijk ging wel door, op 6 juni. “We hebben lang getwijfeld”, zegt Bahri. “Uiteindelijk hebben we beslist dat het een lichtpuntje kon zijn tijdens deze periode. We merkten hoe onze vrienden daar evengoed nood aan hadden.” Er mochten twintig gasten aanwezig zijn in het Kasteel Karreveld in Molenbeek, waar de burgerlijke huwelijken doorgaan. Iedereen, uitgezonderd het bruidspaar, met mondmasker. “Daarna hebben we in het park voor het kasteel nog iets gedronken. Op afstand.”

“Of we een scherpe selectie hebben moeten maken? Dat valt wel mee. Heel wat mensen voelen zich nog niet comfortabel genoeg om naar zo’n bijeenkomst te komen. Mijn familie bijvoorbeeld zag het niet zitten en spaart het feestgedruis liever op voor volgend jaar. Maar ik heb er geen spijt van. Het was misschien vreemd, met een publiek dat met mondmaskers op anderhalve meter van elkaar staan, maar het voelde goed.”

Absurd

Bahri is uiteraard niet de enige die zijn trouwplannen in duigen zag vallen. Voor de hele huwelijksindustrie zijn het dezer dagen barre tijden. Massa-evenementen mogen sowieso niet tot het einde van de zomer. Vanaf 1 juli kunnen er weer feesten plaatsvinden met maximaal vijftig personen. Dansfeesten blijven uit den boze.

“Bij een huwelijk is dat cijfer absurd”, zegt Cynthia De Clercq, woordvoerder van de federatie van huwelijksleveranciers HL België. “Wij zijn pas rendabel bij feesten vanaf honderd personen.” De federatie zag hoe de voorbije weken het ene na het andere koppel zijn geplande feest annuleerde of uitstelde. “Terwijl vorige week nog zo’n 20 procent van de geplande huwelijken doorging, is dat er nu nog een kleine 5 procent. “Een huwelijk met vijftig mensen zonder dansfeest? Bijna niemand ziet dat zitten. Een trouwfeest kost gemiddeld 25.000 euro. Die investering doe je niet tenzij je er echt een feest van kan maken.”

De sector is het gebrek aan perspectief en ondersteuning beu. In een open brief aan de regering geven ze aan dat de situatie onhoudbaar is geworden. Ze vragen een hinderpremie, verlenging van het overbruggingsrecht tot het einde van het jaar en een btw-verlaging van 21 naar 6 procent. 

De meeste mensen kiezen er volgens De Clercq voor om het huwelijk meteen een jaar uit te stellen. “Zomerhuwelijken blijven populair”, zegt De Clercq. “De vraag is natuurlijk of iedereen een plek zal vinden. Je hebt mensen die twee jaar op voorhand een datum prikken. 2021 is zo goed als volzet. Dit is bovendien een creatieve sector met heel veel eenmanszaken. Wedding planners, fotografen... die kunnen geen twee feesten per dag doen. Plus de vrees dat heel veel van die ondernemers failliet zullen gaan als de overheid niet dringend ingrijpt.”

Spelbreker

Herkenbaar, vindt Joke Schoofs (31) van Wonder Weddings. Ze zag als wedding planner haar inkomen decimeren. “Ik schat dat ik dit jaar nog 15 procent van mijn inkomsten zal genereren.” Ze begrijpt als geen ander hoe de vele ontgoochelde bruiden en bruidegommen zich momenteel voelen. Ze zou dit jaar zelf trouwen, op 12 september. Het moest een driedaagse worden in een vakantiewoning in de Ardennen.

“Twee dagen geleden hebben we er de stekker uitgetrokken. Ik bleef maar hopen dat het toch zou lukken, maar het feit dat we nog steeds niet zeker weten wat al dan niet zal mogen, heeft ons doen besluiten om te annuleren. Ook het financiële plaatje speelt een rol. Een huwelijk kost erg veel geld en ik verdien nu nauwelijks iets.”

Nu de knoop is doorgehakt, is de stress wat van haar afgegleden. “Er zijn al veel tranen gevloeid. Ik heb er echt mijn slaap voor gelaten. Het gebrek aan perspectief is vreselijk. Ook de maatregelen van de overheid zijn niet altijd consequent. Ik mag met 199 mensen naar het museum, maar ik mag mijn trouwfeest niet vieren. Bij die persconferenties van de Nationale Veiligheidsraad voelde ik me als bruid echt genegeerd.”

Schoofs begrijpt dat veiligheid primeert. “Wij willen niks onverantwoord doen, laat dat duidelijk zijn. Maar mensen hebben wel het recht op wat duidelijkheid. Als ik hoor hoe koppels hun feest annuleren en het louter houden op een burgerlijk huwelijk zonder feest, want ‘het jaar is toch al kapot’, dan breekt mijn hart.”

Voor degenen die uitstellen, is het hopen dat corona in 2021 geen spelbreker blijft. “Ik mag er niet aan denken”, zegt Riadh Bahri. “Dan word ik zot.”