Direct naar artikelinhoud
Kolonialisme

Prins Laurent neemt het op voor Leopold II: ‘Hij is nooit in Congo geweest’

Prins Laurent.Beeld Photo News

Prins Laurent heeft de verdediging van zijn oudoom koning Leopold II op zich genomen. In een gesprek met de kranten van de groep Sudpresse zegt hij dat Leopold II “veel gedaan heeft voor België” en zelf nooit in Congo is geweest.

en

“U moet maar eens zien wat hij allemaal gedaan heeft voor België, en dan zal u het begrijpen”, zegt prins Laurent in de kranten van Sudpresse. “U moet weten dat er veel mensen voor hem werkten. Zij hebben echt misbruiken gepleegd. Het is niet zo dat Leopold II dat allemaal zelf gedaan heeft. Hij is nooit in Congo geweest. Ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou laten lijden hebben. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt.”

Leopold II kolonialiseerde Kongo Vrijstaat in de negentiende eeuw en gebruikte de kolonie als zijn persoonlijk wingewest. De zwarte bevolking werd er massaal uitgebuit, met miljoenen doden tot gevolg. Ook Laurent erkent dat er fouten zijn gemaakt. “Elke keer als ik een Afrikaanse chef of staatshoofd ontmoet, verontschuldig ik me voor het gedrag van de Europeanen ten tijde van de kolonies. Altijd doe ik dat”, aldus de prins. Wel betreurt hij dat de standbeelden van zijn oudoom gevandaliseerd worden. Volgens hem toont het aan dat “iedereen zich over veel dingen vergist”.

In De Afspraak op Canvas kwam de optie van een koninklijke sorry voor de wandaden van Leopold II gisteren aan bod. Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens zou de verjaardag van de onafhankelijkheid “inderdaad een mooi moment zijn” voor de Belgische overheid om de problematiek van ons koloniaal verleden te erkennen. Coens vindt dat koning Filip de “meest aangewezen persoon is” om daarover iets te zeggen. “Uiteindelijk is het de politiek die de verantwoordelijkheid draagt voor de uitspraken van de koning. Dus dat moet daar ook aangekaart worden”, aldus Coens.