© Photo News

Vlaamse regering zet licht op groen: komt er dan toch een app voor contactopsporing?

Mobiele teams, een uitbraakplan per voorziening, een app voor contactopsporing en een communicatiecampagne over het contactonderzoek. Vlaanderen zet een uitgebreide verdedigingslinie op om heropflakkeringen van het coronavirus snel in de kiem te sporen.

Yves Lambrix

“De kans is groot dat we verder in het jaar opnieuw geconfronteerd zullen worden met een verhoging van het aantal besmette personen in onze samenleving. Op korte termijn moeten we ons dan ook voorbereiden op een nieuwe besmettingsgolf en beheersing van uitbraken”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Om die Vlaamse verdedigingslinie op punt te stellen, heeft de Vlaamse regering vrijdag enkele maatregelen genomen:.

App voor contactonderzoek

Om een nieuwe algemene uitbraak van het covid-19 virus tegen te gaan is er nood aan uitgebreid testen, gevolgd door contactonderzoek en waar nodig (zelf)quarantaine. De conventionele contactopsporing kende kinderziektes maar draait stilaan op toerental. Daarom komt er een communicatiecampagne over dit contactonderzoek, voorafgegaan door een bevraging bij de bevolking om een betere inschatting te kunnen maken van de perceptie rond en houding ten aanzien van contactonderzoek.

“Deze aanpak vraagt veel tijd en middelen, steunt op het geheugen van de besmette personen en is niet geschikt om contacten op te sporen met onbekenden op het openbaar vervoer, op restaurant, of op evenementen”, zegt Beke. “Daarom komt er een ondersteunende contactopsporingsapp. Die biedt belangrijke voordelen inzake snelheid en efficiëntie van contactopsporing.”

De app moet na de zomer beschikbaar zijn. Beke mikt op één app voor heel het land en wil daarvoor een samenwerkingsverband afsluiten met de andere deelstaten. De app zal vrijwillig zijn, moet complementair zijn aan de bestaande vorm van contacttracing en er moeten voldoende privacygaranties zijn. De app wordt volledig vrijwillig en moet burgers na een mogelijk risico-contact kunnen waarschuwen en aanmoedigen om zich te laten testen en/of in quarantaine te gaan. De app zal werken via bluetooth met een decentrale gegevensopslag.

60 zorgraden

In de tweedelijnsdefensie wil Vlaanderen inzetten op opleiding om zo vroeg mogelijk uitbraken te identificeren en ter plaatse te bestrijden. Op de Interministeriële Conferentie werd een kaderakkoord afgesloten over de oprichting van lokale cellen in elke deelstaat.

“Deze lokale cellen zullen in Vlaanderen bestaan uit 60 eerstelijnszones met hun zorgraad”, zegt Beke. “De zorgraden zullen het zenuwcentrum zijn voor de coördinatie en het management van mogelijke uitbraken. Ze zullen infodoorstroming organiseren naar het Vlaamse en interfederale niveau. En ze zullen contacten leggen met andere relevante lokale en regionale actoren zoals eerstelijns zorgverleners, politie, artsen in voorzieningen, scholen, enzovoort.”

De lokale besturen maken, net als de huisartsen, deel uit van de zorgraden. Om deze opdracht te kunnen opnemen wordt de bestaande structuur van de zorgraden tijdelijk versterkt met extra personeel.

15 Mobiele teams

Vlaanderen neemt ook maatregelen om de tweede lijn in de verdedigingslinie tegen een mogelijke heropflakkering van het virus te versterken. Zo komen er 15 mobiele teams met zorgverleners - de “boots on the ground”, dixit Beke - die kunnen worden ingezet om ondersteuning op het terrein te bieden en om lokale uitbraken snel aan te pakken.

Deze mobiele equipes zullen bestaan uit artsen, verpleegkundigen en gezondheidspromotoren. “Er zal voortdurend wisselwerking zijn tussen de zorgraden en mobiele teams, en de callcenteragents en fieldagents in het kader van het contactopsporingsonderzoek”, aldus Beke.

Deze mobiele kunnen ook personen in voorzieningen of personen die omwille van een verminderde mobiliteit niet in een pre-triage/testcentrum of bij de huisarts terecht kunnen, testen. Daarnaast zullen zij instellingen bij het contactonderzoek ondersteunen, en bij de coördinatie en communicatie op het moment dat er een clusterbesmetting is. Die ondersteuning moet zowel gericht zijn op medische als op psychosociale noden.

Uitbraakplan per voorziening

In de eerste fase van het beheersen van de pandemie werden voor iedere sector draaiboeken ontwikkeld. Deze draaiboeken hebben geresulteerd in een aanpak per voorziening.

Beke: “Elke voorziening moet zich dan nu ook voorbereiden op een nieuwe uitbraak en moet dit vertalen in een ‘uitbraakplan’ dat een snelle, accurate, goed voorbereide actie mogelijk maakt. In deze opdracht worden zij ondersteund door de mobiele equipes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer