Ruim honderd verwaarloosde dieren in beslag genomen in Lessen

Themabeeld © Shutterstock

In Lessen, in de provincie Henegouwen, zijn donderdag op bevel van de burgemeester zo’n 120 verwaarloosde dieren in beslag genomen. Het gaat onder andere om katten, honden, kippen, cavia’s, ganzen en een twintigtal schapen, die toebehoren aan een vrouw van in de zestig die alleen woont.

jvh

De schapen en andere boerderijdieren werden opgevangen door de vzw Animaux en Péril, die donderdagnamiddag een oproep kreeg van de burgemeester van Lessen, Pascal De Handschutter. De vzw Opale ontfermde zich over de honden en katten. De verzorgers en vrijwilligers van de twee organisaties werden bijgestaan door de politie, die toezag op de veiligheid tijdens de interventie en op de inbeslagname van de dieren.

“De situatie waarin de dieren zich bevonden was dramatisch en alles wijst erop dat dit al maanden aan de gang was”, luidt het. Zo verbleven de dieren in lamentabele omstandigheden op een onderkomen terrein, bezaaid met afval en rommel, op het platteland van Lessen. Ze zaten onder andere opgesloten in twee oude, vochtige caravans, waarin het drukkend warm was. Er werden ook enkele kadavers aangetroffen. “De dieren zaten onder de parasieten en luizen, bovendien waren velen gedehydrateerd als gevolg van een gebrek aan water”, verklaarde Jean-Marc Montegnies, van de vzw Animaux en Péril.

De eigenares van de dieren is met de verwaarlozing niet aan haar proefstuk toe. In 2008 en 2009 werden bij de dame in kwestie respectievelijk al eens 30 en 29 honden in beslag genomen.

De politie stelde een proces-verbaal op wegens inbreuken tegen het dierenwelzijn. Indien het parket besluit om de vrouw te vervolgen, riskeert ze een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank en een celstraf tot drie jaar. De feiten kunnen haar ook een boete tot wel 1 miljoen euro opleveren. Indien het parket de vrouw niet vervolgt, kan de gemeente haar alsnog een boete tot 100.000 euro opleggen en haar verbieden om nog dieren te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen