De Congolese president Félix Tshisekedi bracht in september 2019 een staatsbezoek aan ons land en werd ontvangen op het koninklijk paleis.  Hij nodigde koning Filip uit voor de viering van 60 jaar onafhankelijkheid eind juni, maar het coronavirus gooit roet in het eten.
Volledig scherm
De Congolese president Félix Tshisekedi bracht in september 2019 een staatsbezoek aan ons land en werd ontvangen op het koninklijk paleis. Hij nodigde koning Filip uit voor de viering van 60 jaar onafhankelijkheid eind juni, maar het coronavirus gooit roet in het eten. © Photo News

Koninklijk mea culpa voor Congo niet voor meteen

UPDATEOns land moet excuses aanbieden aan Congo voor wat er tijdens de kolonisatie is gebeurd, vinden CD&V-voorzitter Joachim Coens en sp.a-voorzitter Conner Rousseau. Coens vindt koning Filip hiervoor “de meest aangewezen persoon” om daarover iets te zeggen. De kans dat de Belgische vorst snel een historisch pardon uitspreekt is eerder klein.

24 reacties

  • ERIK M. VAN MALDEREN

    4 jaar geleden
    Ik denk dat er een onderliggende boodschap van de diaspora in zit, namelijk dat ze genoeg hebben van hun recentelijk verleden, de 60 jaren wanbeheer en uitbuiting, de continue chaos en gebrek aan degelijk, transparant en constructief leiderschap.
  • Ludo Tobben

    4 jaar geleden
    Wie zijn die mensen die het verleden altijd willen actualiseren. Het heeft tot nu toe enkel geleid tot miserie op alle niveaus zowel landelijk- als gezins- of persoonlijk vlak. Het leidt tot onmin, geweld zelfs oorlog om oude rekeningen te vereffenen. Probeer iets schoons op te bouwen zonder om te kijken.
  • Eddy De Waele

    4 jaar geleden
    De grote discussie: wie is verantwoordelijk, de koning (ministers, burgemeester, CEO...) of zijn uitvoerders. Misschien moeten we alles in de tijdgeest van toen bekijken. Alle West-Europese landen hadden globaal kolonies, de ene al meer dan de andere, met als gevolg dat sommige landen ook grotere misdaden op hun geweten hebben. In die context zijn excuses van de volledige EU hier meer op hun plaats.
  • Albert Hendrix

    4 jaar geleden
    Dat mogen ze nooit doen.Dat moeten de italianen aan ook hun verontschuldigen vragen aan al de landen die Romeinen bezet hebben.En de Arabische bevolking voor de slavenhandel die ze gedreven hebben .De joden voor het verdrijven van de Palestijnen uit hun land enz.
  • Eric Van den Bergh

    4 jaar geleden
    En gaat de Congolese regering zich verontschuldigen voor al wat mobutu heeft uitgestoken tov de eigen bevolking, en wat hij met ons geld heeft gedaan, nl in eigen zak gestoken?