Alice Seeley Harris in 1908.
Volledig scherm
PREMIUM
Alice Seeley Harris in 1908. © RV

Alice Seeley Harris: de vrouw die Leopold II uit Congo verdreef

Dat koning Leopold II zijn ‘Vrijstaat Congo’ aan België moest laten — wat het lot van de bevolking daar verbeterde — is grotendeels te danken aan één vrouw. Het was de Britse missionaris Alice Seeley Harris die de wreedheden fotografeerde en ze zo naar buiten bracht.

10 reacties

  • Bernd Vaes

    4 jaar geleden
    Nadat Leopold II Congo moest afstaan, was het lot van de bevolking verbeterd? Dat is een onwaarheid. De Belgen hebben Congo verder uitgebaat, de bevolking massaal verder gediscrimineerd en vernederd.
  • Suzy Wann

    4 jaar geleden
    Wat is Congo geworden na de kolonisatie? Nada nihil niks dus. Oh is dat nu racisme? Ondanks de financiële steun die ze van ons Belgen gekregen hebben.
  • Jan de Smedt

    4 jaar geleden
    Ik stel hierbij plechtig voor om tegenover elk standbeeld van Leopold 2 er één van Alice Seeley te plaatsen, zelfde grootte.
  • Jeannine Vanderpeypen

    4 jaar geleden
    Ik denk dat België al meerdere keren zijn excuzes aangeboden heeft en al vele miljarden gedoneerd in al die jaren. Er zijn er maar een paar beter van geworden, Mobutu en Kabila en co. En dat vernielen mag nu al eens stoppen !! Hou Brussel een beetje proper, jullie leven en wonen daar !
  • mike vanginderen

    4 jaar geleden
    Enkel Leopold II is verantwoordelijk, zeker niet het Belgische volk, die hadden in die tijd nauwelijks te eten en moesten van kinds af werken. Zie film Daens