Het beeld van Leopold II bij het AfricaMuseum in Tervuren werd besmeurd met rode verf.
Volledig scherm
PREMIUM
Het beeld van Leopold II bij het AfricaMuseum in Tervuren werd besmeurd met rode verf. © EPA

Moet koning Filip ‘sorry’ zeggen tegen Congo?

Politici willen dat de koning namens België zijn excuses aanbiedt aan Congo. Is zo’n verontschuldiging symbolisch of geven ze de Congolezen recht op herstelbetalingen? En hoe groot is de kans dat België in de nabije toekomst ‘sorry’ zegt?

50 reacties

  • johan vankeirs

    4 jaar geleden
    Onze koning Filip(noch de regering) hoeft aan niemand verontschuldigingen aan te bieden.Dit zijn feiten uit de voorbije geschiedenis en kunnen niet door onze generatie rechtgezet worden.Wij moeten enkel zorgen dat dit zich niet meer herhaald in het heden en in de toekomst.Daarvoor zijn we verantwoordelijk!
  • mark germanus

    4 jaar geleden
    Ik ben niet koningsgezind maar Filip moet zich niet verontschuldigen voor wat Leopold II gedaan heeft;Dat is historie, want anders kunnen alle landen zich verontschuldigen tegen alle landen, die indertijd tot de Grieken toe,oorlog tegen elkaar hadden, gemoord,verkracht,gestolen en noem maar op.Belachelijk om daar over te palaberen.
  • Regina Van Akker

    4 jaar geleden
    Ik zie niet in waarom hij zich zou moeten verontschuldigen voor de fouten van een ander.
  • Veronica Voorhelst

    4 jaar geleden
    Koning Filip is niet Leopold II. De zon kunnen niet aansprakelijk zijn voor de fouten en schulden van de vaders, en zeker niet van vele generaties terug. België doet de dingen anders dan toen. Dat moet genoeg zijn. Wat toen gebeurd is, moet in het licht van die tijd bekeken worden. De geschiedenis kunt ge niet veranderen, wat voorbij is, is voorbij en wat gebeurd is, is gebeurd. Alleen een dictatuur liegt over het verleden.
  • Gungor Alper

    4 jaar geleden
    Hij moet dat zeker doen! Die mensen hun pijn zal nooit verdwijnen!