Direct naar artikelinhoud
PraktijktestsUpdate

Geen praktijktests, maar een ‘academisch monitoringssysteem’: Vlaamse regering bezweert crisis

Minister van Samenleven Bart Somers.Beeld Wouter Van Vooren

Na een crisisvergadering van enkele uren heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over de verdere aanpak van discriminatie op de arbeids- en woonmarkt. In dat akkoord is geen sprake van praktijktests, maar wel van een ‘academisch monitoringssysteem’ dat de discriminatie in kaart moet brengen. 

De bedoeling is om via die methode ook een nulmeting in Vlaanderen en bij de Vlaamse overheid uit te voeren en om de methode ook ter beschikking te stellen van de lokale besturen. Dat staat in een gezamenlijk persbericht van de top van de Vlaamse regering. 

De crisisvergadering vond plaats na een persconferentie van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) in Mechelen, waar de resultaten van lokale praktijktests werden voorgesteld. Volgens Somers is er nu een momentum om “academische en sensibiliserende praktijktests” over heel Vlaanderen in te voeren, maar dan wel via het lokale niveau. Somers zou lokale besturen aanmoedigen om die praktijktests uit te voeren. 

Met die communicatie, en vooral met het gebruik van het woord ‘praktijktesten’, ging Somers in tegen de lijn van N-VA. “Dit was tegen de afspraken”, was te horen bij N-VA. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) had het gebruik van praktijktesten eerder deze week resoluut afgewezen.

Praktijktests

De praktijktests veroorzaken al enkele dagen discussie in Vlaanderen. Bij praktijktests wordt via fictieve sollicitaties of telefoongesprekken nagegaan of werkgevers of verhuurders zich niet schuldig maken aan discriminatie. Terwijl de politiek aarzelt om dergelijke praktijktests in te voeren, toont een onderzoek in Gent wel aan dat zulke tests wel degelijk werken.

Spoedberaad

Na uren spoedberaad heeft de regering een akkoord bereikt over de aanpak van discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt. In dat akkoord worden de eerdere afspraken rond sensibilisering en zelfregulering herbevestigd. Van praktijktesten is geen sprake, wel van een onafhankelijk “academisch monitoringssysteem”. Dat systeem moet “de aard en het volume” van de discriminatie in kaart brengen en zal vervolgens gebruikt worden “om sensibiliserend te werken en waar nodig acties uit te werken die daadwerkelijk het verschil maken op het terrein”.

Bedoeling is om dat monitoringssysteem ook voor de Vlaamse overheid zelf uit te werken. De regering wil ook dat het systeem “binnen een redelijk tijdsbestek” klaar is. De regering wil dezelfde methode ook gebruiken om een nulmeting uit te voeren in Vlaanderen en bij de Vlaamse overheid. De methode zal ook aangeboden worden aan de lokale besturen.