Oeps! Dit waren de grootste blunders van 2016

© NB

Missen is menselijk en dat bleek weer duidelijk uit enkele flaters dit jaar. Met in de hoofdrollen overmoedige politici, foute tweets, ontploffende gsm’s en een cannabisverbranding. Wij blikken nog eens terug op de grootste blunders.

Geert Neyt

1. Politiek

Brexit

Het is niet slim om als politicus je eigen lot te verbinden aan de uitslag van een referendum over een heel ander thema. Dat ondervond de Britse premier David Cameron die het Britse volk vroeg zich uit te spreken over de Brexit. Hij verklaarde met veel poeha dat hij zelf zou opstappen als het volk het zou wagen zich uit te spreken voor een Europese uittreding.

Foute gok, want zo werd het referendum ook een poll naar de populariteit van de premier. Zijn landgenoten stemden massaal vóór een Brexit en tégen Cameron, waarna er voor de beteuterde Britse premier niets anders opzat dan ook zelf de handdoek te gooien.

© AFP

Renzi

Ezels stoten zichzelf geen twee keer aan dezelfde steen, zegt men. Maar politici zijn duidelijk geen ezels. Nauwelijks enkele maanden na de politieke blunder van Cameron trapte zijn Italiaanse collega Matteo Renzi in identiek dezelfde val.

Renzi dreigde namelijk dat ook hij zou opstappen als het Italiaanse volk tegen de grondwetswijziging zou stemmen. De Italianen waren niet onder de indruk van zijn stoere taal en stemden de grondwetsherziening én meteen ook hun premier weg.

© EPA

Termont

Geen idee of de Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) dit jaar ook een volksreferendum overleefd zou hebben. Tot nu toe reed Termont een zo goed als vlekkeloos parcours. Maar net voor zijn afscheid ging hij toch nog finaal uit de bocht in de Optima-affaire.

“Ik ken die man niet”, was zijn eerste reactie op de vraag naar zijn banden met Optima-baas Jeroen Piqueur. Qué, Daniel? Dat hij gespeecht had op zijn huwelijk, hem 70 keer officieel had ontmoet in het kader van de bouw van het nieuwe stadion vor AA Gent en met hem had verbroederd op zijn jacht in Cannes voor een vastgoedbeurs, was Termont even vergeten.

De burgemeester van Gent excuseerde zich, had het over “een inschattingsfout” en overleefde een onderzoek naar de deontologie van het Gentse stadsbestuur. Maar het wrange etiket van “salonsocialist” bleef aan hem kleven.

© BELGA

Peilingen

De grootste politieke blunder van het jaar is wellicht op het conto te schrijven van de Amerikaanse peilingbureaus. Die waren er allemaal rotsvast van overtuigd dat Hillary Clinton de presidentsverkiezingen zou winnen.

Viel dat even tegen.

Meer nog, misschien hebben net door die peilingen nog heel wat twijfelaars uiteindelijk op de “verliezende” kandidaat Donald Trump gestemd.

© AFP

2. TECHNOLOGIE

Nucleaire bom

Valse nieuwsberichten op het internet gaven ook in 2016 weer aanleiding tot enkele zware uitschuivers. Toen de Pakistaanse minister van Defensie Khawaja Asif las dat Israel zijn land met een nucleaire bom zou vernietigen als het grondtroepen zou sturen naar de Syrische oorlog, tweette hij meteen : “Israel vergeet dat Pakistan ook kernbommen heeft.”

Gelukkig kon Israel snel aan de minister uitleggen dat het om een verzonnen verhaal ging van een onbestaande nieuwszender. Maar de minister kreeg in eigen land wel een golf van kritiek over zich heen omwille van zijn lichtzinnige en oorlogszuchtige taal. De man kon gelukkig wel zijn postje behouden.

Kobo

Dat was niet het geval voor CD&V-adviseur en opiniemaker Youssef Kobo. Toen hij met Bart De Wever in een vete verzeild raakte, ging men graven in de oude tweets van Kobo. Daar stootte men op opruiende uitvallen naar Israël en dierenrechtenorganisatie GAIA.

“Als we nu eens bij wijze van compromis GAIA-activisten slachten in plaats van schapen ”, schreef hij in 2013 in een discussie over onverdoofd slachten. Het was een vervolg op zijn eerdere post om ook Geert Wilders en Filip Dewinter te slachten. “Foute humor, te wijten aan de jonge leeftijd”, noemde hij het. Maar niet lang daarna kostte “de aangebrande humor” van zijn oude tweets hem toch de kop.

© Bart Dewaele

Google

Ook de grote spelers uit de technologiewereld zijn niet immuun voor pijnlijke missers. Zo werd Google in zijn hemd gezet door een Britse nieuwszender. Die bracht namelijk aan het licht dat als iemand “Is de Holocaust echt gebeurd?” intikte, het topresultaat een website opleverde die de holocaust staalhard ontkent. Google beloofde alvast haar zoekalgoritmes grondiger tegen het licht te houden.

Twitter

Gewoon leuk was het Twitter-account van Jack Dorsey, de mede-oprichter en huidige CEO van de microblogsite. Dat is afgelopen jaar namelijk een tijdlang onbeschikbaar geweest. Wie de man zijn tweets wou raadplegen, botste op de melding dat zijn account geschrapt was. Leuk detail: het was Twitter zelf dat het account had geschrapt. Oeps.

© REUTERS

Samsung

Dé pineut van het jaar was ongetwijfeld Samsung. De Zuid-Koreaanse technologiereus riep begin september alle gebruikers van de nieuwe Galaxy Note 7 op om het toestel uit te zetten en in te leveren. Door problemen met een oververhitte batterij bestond immers de kans dat de smartphone vuur zou vatten en ontploffen.

Wat een ernstige concurrent voor de iPhone moest worden, werd meteen het kneusje waar iedereen om lachte. Het werd nog erger toen bekend raakte dat ook de wasmachines van Samsung weleens durven te exploderen.

© AP

Facebook

En dan was er nog het bijzondere verjaardagsfeestje voor de 15-jarige Rubi Ibarra uit Mexico. De vader van Rubi had de uitnodiging voor haar feestje per ongeluk openbaar op Facebook gezet. Iedereen kon zich dus online aanmelden voor het feest. Iets wat zo’n 1,3 miljoen effectief hebben gedaan. Gelukkig kwamen er “maar” enkele duizenden mensen naar het tuinfeestje.

Rubí had dan ook alle moeite van de wereld om zich door de zee van onbekende gasten naar haar eigen feesttafel te wurmen.

3. SHOWBIZZ

2015 was het jaar waarin presentatoren van grote wedstrijden iets te veel last hadden van hun zenuwen. Zowel de titel van Miss Universe als de overwinning in de Koningin Elisabethwedstrijd werden telkens aan de verkeerde kandidaat toegekend. Wat zowel voor de juichende nep-winnaar als de wenende échte winnaar een trauma voor het leven opleverde.

Zomerhit

Eén keer liep het weer mis dit jaar: bij de uitreiking van de Zomerhit 2016. Sven Gatz trok eerst Milow uit de enveloppe. Maar toen de zanger breed glimlachend zijn prijs kwam ophalen, bleek er toch iets aan de hand te zijn. Presentator Peter Van de Veire moest schoorvoetend toegeven dat eigenlijk K3 had gewonnen.

Wat bleek? De jury was de namen van de drie verliezers uit de enveloppe vergeten te verwijderen. Pijnlijk.

George Michael

Er was ook actrice Sarah Michelle Gellar, die op de radio het nieuws had vernomen dat George Michael gestorven was en meteen op Twitter haar medeleven had geuit. Alleen jammer dat ze niet goed had geluisterd. In haar tweet had ze het namelijk over Boy George ...

© Patrick Hattori

Callboys

Redelijk hilarisch was dat Woestijnvis zélf in de val was gelopen, waar de ‘Callboys’ eerder ook al in getuimeld waren. Jay, Randy, Wesley en Devon waren namelijk hun domeinnaam vergeten te registreren, waardoor de oprichter van Fuckarmy dan maar met het idee ging lopen.

Maar dus ook Woestijnvis bleek vergeten te zijn om ‘calltoys.com’ te registreren. Weg wereldfaam!

4. TOT SLOT ...

De Amsterdamse politie heeft beloofd om in 2017 geen cannabis meer te verbanden die ze in beslag genomen heeft zónder eerst te checken in welke richting de wind waait.

Na de vondst van 3 ton wiet besloot de politie om de buit op te branden op een terrein dat zich net buiten de stad bevond. Maar blijkbaar stond de wind een beetje in de verkeerde richting, want de rook waaide terug richting de stad en maakte een heleboel Amsterdammers onbewust stoned.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen