Veertien everzwijnen paraderen over caféterras in Houthalen-Helchteren

Het was niet de eerste keer dat er een rotte everzwijnen passeert aan café Buitenland, aan de Stationsstraat aan de rand van de wijk Standaard in Houthalen-Helchteren. Toch was het even schrikken voor uitbater Dries Vandebeeck. Donderdagavond om even over 19 uur liepen maar liefst veertien everzwijnen op zijn terras. Klanten waren er op dat ogenblik niet.

Chris Melis

“Ongeveer de helft waren biggetjes”, zegt Dries Vandebeeck. “De andere waren groter. Ze liepen aan de ene kant van ons terras binnen en aan de andere kant weer weg. En wel op een ogenblik dat het niet eens aan het schemeren was.” Helemaal nieuw is het voor Dries niet om everzwijnen te zien. “We kwamen een tijdje geleden terug van een fietstochtje en zagen verschillende wilde varkens op ons terrein lopen. Om 15.30 uur in de namiddag, trouwens.”

Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vindt het een vreemd dat de dieren zich overdag laten zien. “Ik heb geen idee wat hier aan de hand is”, zegt Janssen. “Het kan zijn dat het om tamme everzwijnen gaat, of dat ze opgejaagd zijn. Maar in dat geval lopen ze alles ondersteboven. Everzwijnen zullen van nature uit mensen mijden. Van zodra ze iemand zien, nemen ze het zeker voor het onzekere en lopen, als ze dat kunnen, terug het bos in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer