© TP

De Muur van Trump: "Ik heb de eerste palen nog mee in de grond geklopt"

Toen Donald Trump in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen bulderde dat hij “een dertien meter hoge betonnen muur zou optrekken om illegale immigranten te stoppen” verklaarde de halve wereld hem voor gek. Een verkiezing later komt het plan om de grens met Mexico te dichten plots akelig dichtbij.

ONZE VERSLAGGEVERS RUBEN STEEGEN EN TOM PALMAERS IN DE VS

Uw krant trok naar de Verenigde Staten en volgde de 3.100 kilometer lange grens tussen beide naties, waar het rijke Westen en de Derde Wereld op een zakdoek van elkaar liggen. Een plaats waar nog geen betonnen muur prijkt, maar wel al honderden kilometers stalen hekwerk is neergezet met als doel zo veel mogelijk Mexicanen uit Amerika te houden.

“Ik heb de eerste palen nog mee in de grond helpen kloppen”, vertelt geboren en getogen yankee Ron Morse, die op een boogscheut van de drukke grensovergang met Tijuana (Mexico) woont. Hij herinnert zich nog hoe zijn achtertuin in het verleden haast als wandelweg voor illegalen functioneerde. “Wie niet de juiste papieren had om via de overgang in Tijuana binnen te raken, probeerde het gewoon enkele kilometers verderop. Hier woont amper volk, wat het poepsimpel maakte om ons land in te komen. In die tijd stopten er geregeld busjes voor mijn deur om immigranten op te pikken. Gevaarlijk? Ach, je raakte er aan gewend. Zij lieten mij met rust en ik hen.”

Midden jaren negentig zette Amerika een omheining met prikkeldraad neer op de heuvel achter Morses woning. “Maar het werd de overheid pas écht menens na de aanslagen van 9/11. Toen is alles in een stroomversnelling geraakt en kwam er een zes meter hoog stalen hek in de plaats. De muur die nu zo druk wordt bediscussieerd, staat hier al jaren.”

Lees het volledige eerste deel van onze reeks hier.

Volg onze route via deze kaart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer