VAB verwacht veel autopech deze zomer en geeft tips

© IMAGEGLOBE

VAB-Reisbijstand verwacht een hete zomer op de alarmcentrale nu blijkt dat Vlamingen deze zomer massaal met de auto op vakantie zullen gaan.

svg

Uit een enquête bij meer dan 8.000 Vlamingen naar aanleiding van de heropening van de grenzen op 15 juni blijkt dat vooral jongeren en jonge gezinnen (18 tot 45 jaar) deze zomer meer kiezen voor een vakantie met de auto (+30 procent in vergelijking met vorig jaar), de mobilhome (+13 procent) en de auto met caravan (+9 procent). Ook de fiets wint aan populariteit.

De verschuivingen gaan ten koste van vliegvakanties, die ongeveer halveren, meldt VAB. ‘Als we naar het buitenland gaan met de auto, trekken we vooral naar de buurlanden, klinkt het ook.

VAB verwacht door de stijging van de autovakanties dan ook meer werk voor de alarmcentrale.

VAB geeft tips om problemen te voorkomen:

  • Bandenpech is goed voor 25 procent van alle pechgevallen. Controleer het reservewiel en vertrek niet met winterbanden.
  • Daarnaast vraagt VAB om de bandenspanning en de profieldiepte van de banden zeker te controleren voor het vertrek.
  • Een vijfde (21 procent) van de pechgevallen gaat over motorproblemen. Die kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de koelvloeistof controleren voor het vertrek kan al veel problemen verhelpen.
  • Achttien procent van de pechgevallen draaien rond start- en batterijproblemen. VAB vraagt om hitte in de wagen te vermijden.
  • Tot slot is het belangrijk om uitgerust te vertrekken om ongevallen te vermijden.

VAB roept ook op om zeker de coronamaatregelen op de vakantiebestemmingen te controleren.

Hopen dat andere landen ons straks weer graag zien komen

15 juni is ‘D-day’ voor het Europese toerisme. Dan openen veel landen de grenzen voor elkaar, maar met beperkende maatregelen. Hoe vrij zullen we kunnen reizen?