Amerikaan krijgt ziekenhuisfactuur van 1 miljoen dollar na corona: "Ik voel mij schuldig"

Michael Flor, een 70-jarige man uit de Amerikaanse stad Seattle, schrok zich een ongeluk toen hij de ziekenhuisfactuur voor zijn opname na een coronabesmetting kreeg. Op de factuur prijkte het bedrag van 1,1 miljoen dollar, omgerekend zo'n 997.000 euro. Gelukkig voor hem zal hij dat niet zelf volledig moeten ophoesten. "Ik voel mij schuldig dat ik het heb overleefd, en als ik die torenhoge kosten zie, vergroot dat het schuldgevoel nog meer", zegt Flor.

Michael Flor (70) raakte bij het begin van de corona-pandemie in de Verenigde Staten besmet met het nieuwe coronavirus. Hij was er zo erg aan toe dat hij op 4 maart moest worden opgenomen in het Swedish Medical Center in Issaqua. Zijn toestand was op een bepaald moment zo ernstig dat artsen ervanuit gingen dat hij het niet zou halen. Een nachtverpleegster hield een telefoon tegen zijn oor, zodat hij alsnog afscheid kon nemen van zijn vrouw en kinderen.

Maar Flor kwam er wonderwel toch door en mocht op 5 mei, twee maanden na zijn opname, onder luid applaus van artsen en verplegend personeel het ziekenhuis verlaten. Hij was de langst gehospitaliseerde Covid-19-patiënt in het Swedish Medical Center op dat moment en haalde de plaatselijke media als "the miracle child" (het mirakelkind, red). Nu staat Flor weer in de krant, zij het om een heel andere reden. Hij heeft de factuur voor zijn verzorging gekregen, en die is op zijn zachtst gezegd gepeperd.

(tekst gaat voort onder de Facebook-post)

Factuur van 181 bladzijden

Het totale kostenplaatje bedraagt 1.122.501,04 dollar, omgerekend zo'n 997.000 euro. "Ik deed de envelop open en ik dacht "holy [bleep]" (een gecensureerde vloek, red)", vertelt Michael Flor aan Seattle Times. In de 181 pagina's tellende factuur staat alle verzorging die hij kreeg minutieus opgesomd, met de prijs erbij. In totaal worden bijna 3.000 kosten aangerekend, ongeveer 50 per dag.

Ik deed de envelop open en ik dacht: "holy [bleep]."

Michael Flor

Alleen al de prijs van een kamer op intensieve zorg bedroeg 9.736 dollar per dag. Om besmetting te vermijden, was de kamer verzegeld en mocht alleen medisch personeel met beschermende kledij de kamer binnen. De kostprijs om die kamer om te vormen tot een steriele kamer: 408.912 dollar. Flor lag ook 29 dagen aan een beademingsapparaat en dat kostte dan weer 82.215 dollar.

Ongeveer een kwart van de totale kostprijs gaat naar medicatie. En de verzorging op de twee dagen dat Flor het dichtst bij de dood stond, kost bijna 100.000 dollar. Op dat moment waren zijn hart, nieren en longen het aan het begeven en "dokters gooiden alles in de strijd wat ze konden bedenken", zegt Flor. Dat onderdeel van de factuur is 20 bladzijden lang.

Hoeveel zal Flor moeten betalen?

Al tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis maakte Michael Flor zich zorgen of hij de factuur wel zou kunnen betalen. Zijn echtgenote Elisa Del Rosario vertelt aan Seattle Times: "Ik herinner me dat hij op een bepaald moment bij bewustzijn was en zei: Je moet mij hier weghalen, we kunnen ons dit niet veroorloven."

Gelukkig voor Michael zal hij het merendeel van de factuur niet hoeven te betalen. Hij is verzekerd voor gezondheidskosten en is aangesloten bij Medicare. Dat is een programma van de Amerikaanse federale overheid dat mee instaat voor de gezondheidsverzekering van onder anderen 65-plussers. Daardoor zou Flor "maar" 6.000 dollar (5.330 euro, red) moeten betalen voor kosten die niet gedekt zijn.

De kans is volgens de Seattle Times zelfs groot dat Flor helemaal niet in eigen zak zal moeten tasten. Het Amerikaanse Congres heeft 100 miljard dollar uitgetrokken om ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen te helpen om de kosten van de corona-pandemie te dragen. Dit deels om mensen aan te moedigen zich te laten testen en te verzorgen, ook mensen die geen enkele gezondheidsverzekering hebben.

"Mijn leven redden kostte een miljoen dollar"

Michael Flor zegt dat hij verrast was door zijn eigen gevoel bij zijn ziekenhuisopname en bij het zien van de factuur. En dat gevoel was schuld. "Ik voel mij schuldig dat ik het overleefd heb. Ik heb het gevoel van Waarom ik? Waarom heb ik dit verdiend? Als ik naar die ongelofelijke kosten kijk, dat voegt nog meer toe aan survivor's guilt (het schuldgevoel van de overlevende, red)."

Ik voel mij schuldig dat ik het overleefd heb. Waarom ik? Als ik naar die ongelofelijke kosten kijk, dat voegt nog meer toe aan het schuldgevoel.

Michael Flor

Hij is er zich naar eigen zeggen in extreme mate van bewust dat iemand anders zijn miljoenenrekening betaalt. Belastingbetalers, cliënten van verzekeringsmaatschappijen, enzovoort. "Angst voor socialisme heeft ons altijd al tegengehouden om voor iedereen volledig toegankelijke gezondheidszorg te garanderen", zegt hij. En tegelijk zit je in de VS met torenhoge kosten.

"Het kostte een miljoen dollar om mijn leven te redden, en natuurlijk zou ik zeggen dat dat geld goed besteed is", zegt hij. "Maar ik weet ook dat ik wellicht de enige kan zijn die dat zegt."

Meest gelezen