Direct naar artikelinhoud
Black Lives Matter

Black Lives Matter-activist redt extreemrechtse tegenbetoger tijdens gewelddadige protesten in Londen

Een zwarte demonstrant draagt, geflankeerd door de politie, een gewonde tegen-demonstrant weg naar een veilige plek in de buurt van het Waterloo Station in Londen, tijdens een protest van Black Lives Matter.Beeld REUTERS

Opmerkelijke beelden uit Londen: een man die door omstanders werd geïdentificeerd als een ultrarechtse demonstrant werd zaterdag, na in elkaar geslagen te zijn tijdens de Black Lives Matter-protesten in Londen, in veiligheid gebracht door een zwarte activist. De vijandigheid werd even aan de kant geschoven.

De redder tilde het witte slachtoffer over zijn schouder en droeg hem, begeleid door politieagenten in gevechtstenue, weg. Zo getuigt een verslaggever van persbureau Reuters.

Een foto die van het tafereel werd gemaakt wordt massaal gedeeld via sociale media.

Terwijl activisten van Black Live Matters en aanhangers van extreemrechts zich na gewelddadige botsingen op Trafalgar Square verplaatsten richting Waterloo Station, zou de witte man door betogers op de trappen van de Royal Albert Hall zwaar zijn mishandeld, tot andere demonstranten tussenbeide kwamen om hem te beschermen. Dat melden Reuters-journalisten ter plaatse en komt naar voren uit rapportages in verschillende Britse media.

Een zwarte demonstrant brengt, geflankeerd door de politie, een gewonde tegen-demonstrant in veiligheid in de buurt van het Waterloo Station in Londen.Beeld REUTERS

Op de beelden is te zien hoe een zwarte activist de gewonde man over zijn schouders wegdraagt, terwijl een andere BLM-activist het hoofd van de gewonde man beschermt. De man zou vervolgens aan de politie, die in oproeruitrusting aanwezig was, zijn overgedragen.

Over de identiteit van beide mannen is nog niets bekend.

Zwarte demonstranten beschermen een tegen-demonstrant en dragen hem over aan de politie.Beeld REUTERS

Schermutselingen

Eerder op de dag waren er in Londen schermutselingen tussen antiracismegroepen en extreemrechtse activisten, die zeiden monumenten te willen beschermen. Die laatsten worden ervan beschuldigd het geweld te zijn begonnen door zowel de politie als demonstranten van Black Lives Matters te hebben aangevallen.

De onrust nam aan het eind van de middag toe. De politie had opdracht gegeven alle demonstraties in de hoofdstad om 17 uur te beëindigen, maar dat verbod werd door velen genegeerd. Het liep onder meer bij Waterloo Station uit de hand. Er werd gegooid met vuurwerk en andere voorwerpen. Demonstranten slaakten onder meer de strijdkreet ‘EDL’, de afkorting van de rechtsnationalistische English Defence League.

Meer dan honderd arrestaties

De politie van London liet ’s avonds weten meer dan honderd mensen gearresteerd te hebben tijdens de protesten. Zes agenten zijn volgens de politie lichtgewond geraakt. De Britse premier Boris Johnson heeft het geweld veroordeeld. “Voor racistische gewelddadigheid is geen plaats in onze straten”, aldus Johnson op Twitter. “Wie de politie aanvalt, riskeert strafvervolging.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Antiracistische demonstranten hebben sinds de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd in Minneapolis vorige maand wereldwijd dagenlang gedemonstreerd tegen racisme en politiemisbruik.

Zwarte demonstranten beschermen een tegen-demonstrant.Beeld REUTERS