Direct naar artikelinhoud
Brussel

Politie voorkomt nieuwe rellen in Brussel: 23 preventieve aanhoudingen

arrestaties aan de NaamsepoortBeeld Marc Baert

De Brusselse politie heeft 23 mensen die mogelijk van plan waren om rellen te starten in de hoofdstad. Op sociale media circuleerde een oproep om opnieuw winkels te plunderen in de buurt van de Naamsepoort en de Nieuwstraat. 

Video wordt geladen...

Na de Black Lives Matter-betoging van 7 juni op het Poelaertplein braken in de omgeving rellen uit. Jongeren plunderden toen de winkel van kledingmerk Ralph Lauren, de juwelenzaak Venizi en een filiaal van Louis Vuitton. Om een herhaling van die zondag te vermijden, was de politie extra waakzaam. De politie had daarom extra anti-oproerbrigades, politie te paard en waterkanonnen klaargezet. Een nieuwe betoging was overigens niet aangevraagd en dus ook niet toegestaan. 

De hele dag arresteerden her en der potentiële relschoppers. “We controleren groepjes en wanneer we gevaarlijke voorwerpen vinden, nemen we die personen mee”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. 

Stenen en ijzeren staaf

Een persoon is gerechtelijk aangehouden omdat hij voorwerpen bij zich had die de politie als verboden wapen beschouwt. “Niet omdat het een wapen op zich is, maar door de context en het mogelijke gebruik”, zegt Slosse. De politie nam onder andere rugzakken met stenen, een ijzeren staaf en voetzoekers in beslag.

22 mensen zijn bestuurlijk aangehouden. Zij hadden niet noodzakelijk stenen of andere projectielen bij zich om rellen mee te starten. “Bij die personen is er soms eerder een vermoeden dat ze reageerden op de oproep om naar Brussel te komen.”  De duur van die bestuurlijke aanhoudingen verschilt van geval tot geval.

Politie aan de NaamsepoortBeeld Marc Baert
Politie te paard patrouilleert rond de NaamsepoortBeeld Marc Baert