Direct naar artikelinhoud
Reizen

De grenzen zijn weer open: dit moet u weten over alle mogelijke bestemmingen

De grenzen zijn weer open: dit moet u weten over alle mogelijke bestemmingen
Beeld REUTERS

Ons land heeft de grenzen weer geopend voor wie reist binnen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de andere vier Schengenlanden (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). . Wij hebben alvast alle vakantiemogelijkheden én voorwaarden per land in een handig overzicht gegoten.

Frankrijk

Vandaag heropent Frankrijk de grenzen voor toeristen. “Frankrijk staat positief tegenover de heropening van de grenzen als de volksgezondheid het toelaat”, liet premier Philippe eerder al weten. 

Bovendien wordt er niet met een (verplichte) quarantaine gewerkt. “Al passen we wel het principe van de wederkerigheid toe als andere Europese landen hun grenzen sluiten of een quarantaine opleggen aan de Fransen.”

• De restaurants en cafés zijn in het grootste deel van Frankrijk op 2 juni weer opengegaan. Er zullen maximaal 10 personen aan een tafel mogen zitten, én tussen de tafels moet er een afstand van 1 meter zijn.

• De publieke zwembaden zijn weer open.

Musea en theaters kunnen opnieuw bezocht worden, al is daar een mondmasker wel verplicht.

• Ook hebben in heel Frankrijk - met uitzondering van de oranje zones - alle toeristische accommodaties (hotels, hostels, vakantiehuisjes en campings) hun deuren weer geopend sinds 2 juni. 

Recentste kaart van de Franse departementen: de Parijse regio Île-de-France blijft oranje, vermits het virus daar veelvuldiger circuleert.Beeld Franse regering

• De Parijse regio Île-de-France blijft voorlopig een oranje zone, vermits het virus daar veelvuldiger circuleert en waakzaamheid geboden is. Daar mogen voorlopig enkel de terrassen van de cafés en restaurants open. De opening van de zwembaden is hier voorzien voor 22 juni.

• Op het openbaar vervoer zijn mondmaskers verplicht.

• De versoepelingen maken deel uit van de tweede fase in de afbouw van de coronamaatregelen. Ook de reisbeperking voor Fransen om niet verder dan 100 kilometer van huis te gaan, vervalt.

De terrassen van cafés en restaurants zijn in Parijs opnieuw geopend.Beeld AFP

Italië

Op 3 juni heropende Italië de grenzen voor inwoners van de Europese Unie en landen van de Schengenzone. Europese reizigers hoeven ook niet meer in quarantaine. En tegelijkertijd mogen Italianen ook weer vrij van de ene Italiaanse regio naar de andere reizen. Vooralsnog blijft het wel moeilijk om met de auto naar Italië te rijden, want zowel Oostenrijk, Zwitserland als Frankrijk houden de grenzen met Italië nog dicht. Mogelijk gaat de Brennerpas morgen open, maar de Zwitsers zouden pas op 6 juli de grenzen met Italië openen.

• Alle luchthavens in het land zijn geopend.

Spoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato en luchtvaartmaatschappij Alitalia verhogen alvast het aantal treinen en vluchten.

Hotels zijn voorlopig nog maar beperkt open.

• De campings in Italië zijn sinds 3 juni weer open voor toeristen uit alle Schengenlanden.

• Op 18 mei zijn de cafés, restaurants en ijssalons weer opengegaan in heel het land, net zoals de musea en culturele bezienswaardigheden.

Bioscopen, concertzalen en discotheken blijven vooralsnog gesloten.

• De verschillen tussen de Italiaanse regio’s groeien echter. Zo dreigen politici uit het veel minder zwaar getroffen zuiden van het land ermee om inwoners van Lombardije weg te sturen. Daar zien ze eigenlijk liever toeristen uit minder zwaar getroffen landen komen.

• Tot vandaag moesten alle buitenlanders die naar Campania (Napels, Capri, Sorrento) willen reizen, hun temperatuur laten meten. Als hun temperatuur boven de 37,5 graden uitkomt, dan is een coronatest verplicht. Ook geldt de verplichting om bij ziektesymptomen naar de dokter te gaan.

Sicilië en Sardinië willen dat reizigers gecontroleerd worden vóór vertrek op vluchthavens en zeehavens en vervolgens willen ze dat bezoekers zich registreren op een website en mogelijk ook een vragenlijst invullen om een eventuele contacttracing te vergemakkelijken.

• In Zuid-Tirol zijn sinds 25 mei alle accommodaties en kabelbanen opnieuw geopend.

• In het land worden creatieve oplossingen bedacht om het strandplezier in goede banen te leiden. Zo wordt gedacht aan schermen van plexiglas rond de ligstoelen in tussen tafels in restaurants.

• Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in winkels.

Het Colosseum in Rome is opnieuw open voor toeristen.Beeld EPA

Spanje

De Spaanse premier Pedro Sanchez had eerder al een laatste verlenging van de lockdown van twee weken tot 21 juni aangekondigd. Daarna zal de regering de bewegingen van de burgers niet langer beperken. Als de laatste verlenging van de lockdown verloopt, wordt ook de noodtoestand opgeheven. 

Vandaag raakte ook bekend dat de grens niet op 1 juli maar op 21 juni open gaat voor reizigers uit de Schengenlanden, met uitzondering van Portugal. Het is niet duidelijk waarom Portugal tot 1 juli moet wachten, maar er was al een plechtige en feestelijke heropening van de grens aan de rivier de Caia gepland op die datum, waar koning Felipe VI en president Marcelo Rebelo de Sousa bij zijn. Op 1 juli zijn ook de grenzen weer helemaal open voor de landen van de EU die niet tot de Schengenzone behoren (Bulgarije, Ierland, Kroatië, Roemenië).

• Volgens minister van Transport José Luis Ábalos wordt daarbij dan wel gekeken naar de gezondheidssituatie in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. 

• Men ziet allereerst veel mogelijkheden op de Balearen en Canarische Eilanden, omdat daar “de gezondheidssituatie heel positief is”. 

Hotels en terrassen van horecazaken zijn weer geopend, maar met een beperkte bezettingsgraad. Alle coronamaatregelen in de Spaanse hotels worden hier opgelijst.

Nachtclubs en discotheken mogen nog niet open, maar de Spaanse clubs werken hard aan regels om binnenkort ook weer open te kunnen. Zo worden mondkapjes verplicht op de dansvloer, moeten bezoekers hun handen wassen bij binnenkomst en bij vertrek en mogen drankjes alleen door een rietje worden gedronken.

• De Spaanse autoriteiten maken zich alleszins op om het strandseizoen vlot en veilig te laten verlopen. Zo wordt eraan gedacht om het strand in verschillende zones op te delen met telkens een zone per leeftijdscategorie. Kustgemeenten denken eraan om ligplaatsen af te bakenen met touwen, waarbij steeds de social distancing van anderhalve meter wordt gerespecteerd.

• TUI wil in juni weer toeristen naar Mallorca vliegen.

• Een mondmasker is verplicht in openbare ruimtes (zowel binnen als buiten). Deze regel geldt al zeker tot het einde van de noodtoestand.

Mensen respecteren de social distance terwijl ze genieten van het strand in Barcelona.Beeld EPA

Portugal

Portugal is klaar om opnieuw toeristen te ontvangen. De grens met Spanje opent op 1 juli.

• Reizigers die naar de Azoren of Madeira willen, moeten een negatieve coronatest (afgenomen ten laatste drie dagen voor je reis) kunnen voorleggen. Anders is twee weken quarantaine verplicht. Vanaf 1 juli zullen er nieuwe regels gelden voor Madeira. Voor je vertrek zal je een online document moeten invullen. Wie geen negatieve coronatest kan voorleggen bij aankomst, wordt alsnog getest. Wie dan positief test, moet in quarantaine én wordt na zeven dagen opnieuw getest.

• De stranden zijn sinds 18 mei weer open voor zonnekloppers. De parasols moeten drie meter van elkaar staan en uiteraard moeten ook de afstandsregels in acht worden genomen.

Campings zijn open met beperkte capaciteit.

• Portugal heeft - om reizigers gerust te stellen - ‘Safe and Clean’-labels uitgereikt aan accommodaties die aan alle gezondheidsmaatregelen voldoen.

• Sinds 1 juni kan er opnieuw geshopt worden in winkels groter dan 400 vierkante meter. Kleinere winkels waren al eerder open. In de regio Lissabon blijven de winkelcentra nog minstens tot 4 juni dicht, omdat daar het virus minder goed onder controle is dan in de rest van Portugal.

Theaters en bioscopen zijn eveneens op 1 juni opengegaan, maar daar moet je wel vooraf reserveren.

Musea, kunstgalerijen, restaurants en cafés zijn weer open sinds 18 mei. De maximumcapaciteit was beperkt tot vijftig procent in restaurants en cafés, maar die maatregel is sinds 1 juni opgeheven.

• Portugal gaat de bezettingsgraad op vliegtuigen beperken tot twee derde van de normale capaciteit om zo de afstandsregels tussen passagiers te garanderen.

• In het land bedraagt de social distancing twee meter (en niet anderhalve meter zoals bij ons).

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en in andere gesloten ruimtes waar je met meerdere mensen vertoeft. In een restaurant moet je enkel een mondmasker opzetten om naar je tafel te gaan. Eens je daar zit, mag je mondmasker af. Buiten op het terras zijn geen mondmaskers vereist.

Mensen genieten van het strand in Albufeira, in de Algarve.Beeld EPA

Griekenland

Vanaf vandaag mogen toeristen en reizigers uit 29 landen Griekenland weer binnen, zonder in quarantaine te gaan, zo heeft het ministerie van Toerisme bekendgemaakt. Maar België behoort helaas niet tot die landen. 

• Weer quarantainevrij welkom in Griekenland zijn mensen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Albanië, Denemarken, Estland, Japan, Israël, China, Kroatië, Cyprus Letland, Libanon, Litouwen, Malta, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea, Hongarije, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Finland.

• De gezondheidsautoriteiten zullen via steekproeven controles verrichten.

• Op 1 juli zal Athene de coronasituatie in de andere landen opnieuw bekijken en mogelijk nieuwe landen op de lijst zetten.

• Sinds 1 juni mogen hotels weer gasten verwelkomen. De seizoenshotels openen morgen pas. Hoe het hotelverblijf er dan gaat uitzien, lees je hier.

• De openluchtbioscopen zijn eveneens weer open sinds 1 juni.

Tavernes, bars en stranden zijn al twee weken weer toegankelijk voor bezoekers. Alle ligbedden staan op voldoende afstand van elkaar en zullen beschikken over een beschermhoes die na elk bezoek kan worden weggegooid. Strandbars mogen enkel voorverpakte snacks verkopen en geen alcohol schenken.

Een medewerker van de strandbar van het Divani Apollon Palace hotel legt menukaarten op de tafels.Beeld REUTERS

Cyprus

In Cyprus zijn toeristen en reizigers vanaf 20 juni opnieuw welkom zonder quarantaineplicht, op voorwaarde dat ze op een lijst van negentien landen staan. En België is daar voorlopig niet bij. Er gelden twee categorieën.

• Inwoners uit Duitsland, Oostenrijk, Malta, Griekenland, Israël, Bulgarije, Finland, Slovakije, Slovenië, Litouwen, Noorwegen, Denemarken en Hongarije hoeven voor hun vertrek geen negatieve coronatest voor te leggen. 

• Vakantiegangers uit Zwitserland, Tsjechië, Polen, Roemenië, Kroatië en Estland moeten wel een negatieve test kunnen voorleggen alvorens ze toegang krijgen tot het grondgebied.

België staat nog niet op de lijst en het is niet bekend wanneer ook vanuit ons land weer naar het eiland gevlogen mag worden.

• Viceminister Savvas Perdios, die bevoegd is voor Toerisme, benadrukte dat de lijst regelmatig geüpdatet zal worden. De medische kosten van iedere toerist die positief test op het nieuwe coronavirus zal gedekt worden door de Cypriotische autoriteiten.

IllustratiebeeldBeeld Getty Images/iStockphoto

Luxemburg

In Luxemburg worden sinds 4 mei de restricties langzaamaan afgebouwd.

Culturele instellingen zoals musea mogen weer open.

• De horeca en toeristische sector mogen waarschijnlijk deze maand weer van start gaan, een datum wordt nog niet gegeven en is afhankelijk van de ontwikkelingen.

• De campings zijn wel al open. Sanitaire gebouwen en andere gedeelde voorzieningen zoals restaurants moeten gesloten blijven. Per camping kunnen de mogelijkheden sterk verschillen.

Mondmasker is verplicht wanneer je geen twee meter afstand kan houden, net zoals op het openbaar vervoer.

AmsterdamBeeld thinkstock

Nederland

Op 1 juni zijn cafés en restaurants in Nederland weer beperkt opengegaan, net als musea, theaters en concertzalen. Vooraf reserveren in de restaurants is verplicht. Voor de meeste terrassen is geen reservatie nodig.

• Er zal vanaf 1 juli ook weer gekampeerd mogen worden in Nederland. Op die datum gaan ook de openbare douches en wc’s in vakantieparken en campings weer open.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer.

De Veiligheidsregio Zeeland heeft eveneens nieuwe versoepelingsmaatregelen voor de vakantieparken aangekondigd:

• Sinds 15 mei mogen eigenaren hun vakantiewoning in de vakantieparken weer volledig gebruiken. Dat betekent dat niet alleen gezinsleden er gebruik van mogen maken, maar ook anderen.

• Sinds 15 mei mogen eigenaren ook hun woning weer zelf particulier verhuren.

De Tower Bridge in LondenBeeld Thinkstock

Verenigd Koninkrijk

Alle reizigers die na 8 juni Groot-Brittannië binnenkomen, moeten zich gedurende twee weken afzonderen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen, zo heeft de Britse regering beslist. Als toerist naar daar reizen, is dus nog niet echt een optie.

• Reizigers die het land binnenkomen, moeten een adres en contactgegevens bezorgen over waar ze zullen verblijven. Wie nalaat in quarantaine te gaan, riskeert een boete tot duizend pond (zo’n 1.120 euro).

• De maatregel geldt voor iedereen die Groot-Brittannië inreist, ongeacht de nationaliteit, behalve voor reizigers uit Ierland, het eiland Man en de Kanaaleilanden. Uitzonderingen worden enkel gemaakt voor een handvol beroepsgroepen, waaronder vrachtwagenchauffeurs en seizoenarbeiders.

• De Britse regering overweegt wel luchtbruggen met sommige landen, zodat reizigers die van daaruit Groot-Brittanië binnenkomen niet in quarantaine moeten vanwege het coronavirus. De quarantainemaatregel is immers niet populair in de toeristische sector. De luchtbruggen zouden vanaf het einde van de maand, in de aanloop naar de zomervakantie, kunnen worden opgezet.

• De landen waarmee Groot-Brittannië een luchtbrug zou afspreken, zouden geselecteerd worden in functie van hun economisch belang voor Groot-Brittannië, het risico voor de verspreiding van het virus, het aantal betrokken passagiers en de maatregelen in de luchthavens;

• Reizigers uit Griekenland, Australië en Portugal zouden zo quarantaine kunnen vermijden

Ierland

Sinds 18 mei is Ierland de coronamaatregelen aan het versoepelen, maar buitenlandse toeristen zouden ten vroegste op 10 augustus weer welkom zijn.

• Vanaf 8 juni mogen kleinere winkels weer open.

Cafés en restaurants mogen heropenen op 29 juni.

• De campings zouden heropenen op 20 juli, maar dan voorlopig eerst voor binnenlands toerisme.

Het idyllische Zwarte Woud.Beeld thinkstock

Duitsland

De Duitse regering heeft beslist om het negatieve reisadvies voor toeristen vanaf 15 juni op te heffen voor 29 Europese landen, waaronder België. Dit betekent dat de Duitse grenzen vandaag opengaan. De Duitse regering benadrukt wel dat het reisadvies voor bepaalde landen of regio’s opnieuw kan worden aangepast als het aantal nieuwe besmettingen er drastisch stijgt. 

• Op vlak van toerisme is er in elke deelstaat wel een andere aanpak. Ze mogen zelf bepalen welke sectoren wanneer mogen opengaan.

Restaurants, cafés, én winkels zijn opnieuw geopend.

Musea en dierentuinen zijn open.

• De campings zijn in alle deelstaten ondertussen weer open, hotels openen ook weer geleidelijk aan.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer en in winkels.

IllustratiebeeldBeeld Getty Images/iStockphoto

Oostenrijk

Oostenrijk heeft op vrijdag 5 juni alle reisbeperkingen opgeheven met de buurlanden, met uitzondering van Italië. Minister van Gezondheid Rudolf Anschober sluit niet uit dat de grens met Italië weer open kan tegen midden juni. Volgens hem is de situatie in de meeste Italiaanse regio’s ondertussen vergelijkbaar met die in andere buurlanden van Oostenrijk.

• In een eerste fase zouden controles aan de grenzen met Duitsland, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Zwitserland en Liechtenstein verdwijnen. Aan reizigers die terugkeren naar Oostenrijk zal niet langer gevraagd worden om in quarantaine te gaan of getest te worden.

• Oostenrijk besliste om de versoepelingen nu door te voeren, in plaats van midden juni zoals gepland was, omdat het in lijn met Duitsland wil handelen.

• Restaurants zijn medio mei weer opengegaan. De meeste hotels hebben hun deuren eind mei weer opengezwaaid.

Campings zijn open.

Musea en andere culturele instellingen zijn open.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in supermarkten en winkels - en dit tot morgen. Daarna wordt de maatregel versoepeld, het mondmasker is dan enkel nog verplicht bij bijvoorbeeld de apotheker of de kapper.

Het prachtige dorpje Lauterbrunnen in Zwitserland.Beeld Getty Images/iStockphoto

Zwitserland

De Zwitsers doen de grenzen vandaag weer open. Enkel de grens met Italië is nog een vraagteken. De situatie in Italië is anders dan die in de drie andere buurlanden.

Cafés, restaurants en winkels zijn weer open.

Campings mochten vanaf 6 juni open. Buitenlandse kampeerders zijn vanaf vandaag welkom.

• Ook restaurants, campings, dierentuinen, theaters openden opnieuw vanaf 6 juni. 

Mondmaskers worden aanbevolen wanneer er onvoldoende afstand kan worden gehouden.

Het pittoreske Kroatische eiland Hvar.Beeld Thinkstock

Kroatië

Belgische toeristen zijn weer welkom in Kroatië, mits een reservering bij een hotel of vakantiewoning.

“Wij wachten nog op positief reisadvies en groen licht van de Belgische regering, maar zodra dat er is, zijn ook Belgische reizigers welkom in Kroatië”, zegt Ivan Novak, directeur van de Kroatische nationale dienst voor toerisme in België. “Wel moeten ze kunnen aantonen dat ze bijvoorbeeld een reservering hebben bij een hotel of vakantiewoning. Terwijl reizigers uit de tien landen met eenzelfde epidimiologische situatie als Kroatië (Slovenië, Slovakije, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Estland, Litouwen en Letland) dat extra bewijs niet hoeven voor te leggen en kunnen reizen zoals voor de pandemie.”

• Reizigers worden verzocht om zich vooraf in te schrijven via Entercroatia.mup.hr om een lange wachttijd aan de grens te voorkomen.

• De Kroatische overheid adviseert om de opgelegde sanitaire en social distancing-maatregelen na te leven.

• De campings zijn open, net zoals de meeste hotels.

Musea, bibliotheken en kleinere winkels zijn open.

Hond en baasje duiken in zee vanop de kade van Piran in SloveniëBeeld REUTERS

Slovenië

Slovenië heeft de corona-epidemie voor beëindigd verklaard en de grenzen zijn opnieuw open, maar sommige maatregelen blijven van kracht. “Heden heeft Slovenië de beste klinische situatie in Europa, wat ons toelaat om de pandemie voor beëindigd te verklaren”, zei premier Janez Jansa . 

• De quarantaineplicht vervalt, behalve voor mensen die van buiten de Europese Unie het land binnenkomen.

• De regel van 1,5 meter afstand houden, blijft gelden.

Winkelcentra en hotels tot dertig bedden zijn reeds heropend, nu mogen ook de grotere hotels weer open.

Caféterrassen en restaurants, musea en boekhandels zijn al eerder weer opengegaan.

• De campings zijn weer open.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer.

Denen genieten van een terrasje in Kopenhagen.Beeld REUTERS

Scandinavische landen

Vanaf vandaag zal IJsland mensen die naar het land reizen, verzoeken om zich te laten testen op het coronavirus. De andere optie is om veertien dagen in quarantaine te gaan. 

• Aanvankelijk zal IJsland vijfhonderd toeristen per dag kunnen testen, maar dat zou na enkele weken opgedreven worden naar vierduizend tests per dag. Kinderen moeten niet getest worden. Wat zo’n test zal kosten, wordt binnenkort aangekondigd. De lokale autoriteiten schatten in dat het systeem zes maanden van kracht zal zijn. 

Denemarken houdt de grenzen voor Schengenlanden gesloten tot 31 augustus. Inwoners van landen zoals Duitsland en IJsland zijn wel toegelaten.

• De Noorse grenzen zijn tot nader order gesloten, behalve voor Scandinaviërs. Reizigers van buiten Scandinavië die toch naar Noorwegen afzakken, moeten veertien dagen in quarantaine.

• In Zweden zijn de campings open. Hoe het toerisme in goede banen zal worden geleid, is nog niet concreet.

Riga, de hoofdstad van Letland.Beeld thinkstock

Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen hebben hun gemeenschappelijke grenzen reeds heropend. Burgers uit de drie buurlanden mogen weer vrij door het Balticum reizen, zonder zichzelf te isoleren wegens de coronacrisis. 

• “We kunnen blij zijn dat wij de eerste virusgolf met succes onder controle hebben gebracht en als eersten in de Europese Unie de grenzen voor elkaars burgers (weer) openen”, zei de Litouwse eerste minister Saulius Skvernelis. “We blijven niettemin voorzichtig en verantwoordelijk.”

• Ondertussen zijn de Baltische staten nog een stap verder gegaan door de grenzen te openen voor inwoners van de meeste Europese landen. Zij moeten ook niet meer in verplichte quarantaine na aankomst. Maar die versoepelde maatregelen gelden vooralsnog niet voor reislustige Belgen, die wel nog in quarantaine zullen moeten. Ook inwoners van Malta, Zweden, VK, Ierland, Spanje en Portugal ontsnappen niet aan de quarantaine.

De Karelsbrug in PraagBeeld Thinkstock

Tsjechië

• Tsjechië opende op 5 juni weer de grenzen met buurlanden Duitsland en Oostenrijk. Ook mag er vanaf die dag weer gereisd worden tussen Tsjechië en Hongarije. Dat maakte de Tsjechische premier Andrej Babis bekend.

Tsjechië opende op 3 juni al de grens met buurland Slowakije.

Vanaf vandaag doet Tsjechië de grenzen verder open voor inwoners van landen waar de pandemie goed onder controle is. Het land gebruikt daarvoor een classificatiesysteem met groene (laagste risico), oranje en rode (hoogste ricico) landen. België staat voorlopig in de lijst met oranje landen, wat betekent dat wie naar Tsjechië reist een negatieve coronatest moet kunnen voorleggen.

Cafés en restaurants zijn weer open. Maar er is geen bediening aan tafel, je moet zelf je bestelling afhalen.

• Vanaf 8 juni zijn de campings weer open.

Polen

De grenzen voor toeristen uit de EU, EFTA, EOG en Zwitserland zijn op 13 juni weer opengegaan.

• Vanaf 16 juni worden alle restricties op vluchten vanuit de EU opgeheven. Tot dan is er geen internationaal passagiersvervoer, enkel vrachtvervoer.

Stranden en parken zijn open.

Campings zijn open.

Mondmaskers zijn verplicht in openbare gebouwen. En ook buiten wanneer je geen twee meter afstand kan houden.

Een prachtige regenboog in Boedapest.Beeld thinkstock

Hongarije

Hongarije heft de noodtoestand wellicht op 20 juni op. De grenzen zullen gestaag opengaan. Belgische toeristen zijn vooralsnog niet welkom.

Parken en stranden zijn open.

Cafés en restaurants zijn heropend.

Bulgarije

Bulgarije is niet zo hard getroffen door het nieuwe coronavirus als zijn West-Europese buurlanden. Reizigers vanuit verschillende EU-landen mogen het land al opnieuw binnen sinds 1 juni. Maar voorlopig geldt er wel nog een quarantaineplicht voor toeristen uit België, Zweden, Ierland, Portugal, Spanje, Italië, Malta, en het Verenigd Koninkrijk.

Restaurants, musea, bibliotheken, cinema’s, fitnesscentra en shoppingcentra zijn al weer open onder strikte hygiënemaatregelen.

• Vanaf vandaag zijn mondmaskers niet langer verplicht.

Metropool Istanbul bij zonsondergangBeeld thinkstock

Turkije

Turkije heeft belangrijke hygiënische maatregelen getroffen en bereidt zich volop voor om opnieuw toeristen te ontvangen.

• De Turkse regering heeft ook een programma opgesteld voor de hotels en restaurants die zich aan strikte regels moeten houden. Voorts is er een lijst met toegankelijke ziekenhuizen in de toeristische regio’s en hun capaciteit.

• De beroemde Grote Bazaar van Istanbul is sinds 1 juni weer open in het kader van een versoepeling van de coronabeperkingen. Bezoekers zouden “ordelijk” worden binnengelaten. Iedereen moet een mondmasker dragen. 

• Ook cafés, restaurants, zwembaden, parken en musea zijn sinds 1 juni weer open mits inachtname van een aantal voorwaarden.

• Verplaatsingen tussen de grootsteden zijn opnieuw toegelaten.

Elk land beslist wel individueel over de opening van de grenzen én over de voorwaarden waaraan je moet voldoen om het land binnen te komen. Het is dus ook aangewezen om de website van Buitenlandse Zaken te checken. De voorwaarden voor reizen buiten Europa zullen bepaald worden in het licht van de evolutie van de gesprekken op Europees niveau, meldde premier Wilmès.