Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenHoreca

‘Zelfs tijdens de lockdown was het drukker dan nu’: horecaondernemers maken de rekening na heropening

Afgelopen zaterdag was ideaal voor een terrasje, zoals hier in Antwerpen.Beeld Photo News

Sinds afgelopen maandag is de horeca weer open, maar helaas rinkelen de meeste kassa's nog altijd maar op halve kracht. ‘Onze omzet is nog steeds 70% minder dan dezelfde periode vorig jaar’, zegt Inge, die een cateringbedrijf heeft.

Dorotée Hoste (34) en Bart Tastenhoye (40) uit Leuven, hebben twee restaurants, Taste Leuven en Chalet Taste in Tervuren

Dorotée Hoste (34) en Bart Tastenhoye (40) uit Leuven, hebben twee restaurants.Beeld Steven Richardson

Netto-inkomen voor corona: 4.000 euro
Tijdens de crisis: Bart: 1.200 euro, Dorotée: 1.600 euro
Vandaag: af te wachten

"Met terras in Tervuren verlies van restaurant in Leuven goedmaken"

"Ons restaurant Taste in Leuven blijft gesloten, maar Chalet Taste in Tervuren is ondertussen wel open", zegt Dorotée. "In Leuven zouden we maar 16 personen kunnen zetten en een dubbele shift zien wij niet zitten. Dat restaurant zou dus helemaal niet rendabel zijn. Volgens onze boekhouder zouden we met een halve bezetting op drie maanden tijd 38.000 euro verlies draaien. Zo'n put vul je niet zomaar aan, en al helemaal niet met de 2.000 euro die je nog van de overheid krijgt als je zaak 60 procent omzetverlies lijdt. Daar willen we niet eens aan beginnen. We hebben de voorbije maanden ons hoofd boven water gehouden door take away aan te bieden en momenteel zijn we nog aan het bekijken wat we daar in de toekomst mee gaan doen."

"Afgelopen dinsdag hebben we gelukkig wel groen licht gekregen voor ons terras aan onze zaak in Tervuren. De Chalet is normaal gezien voorbehouden voor groepsetentjes in privékring, maar dat concept hebben we nu noodgedwongen veranderd naar een luxebrasserie. Onze pop-up voor de zomer is daar sinds vrijdag open en we kunnen er tot 34 mensen zetten.

In het weekend zijn we ook van 's morgens tot 's avonds open. Dat maakt financieel een enorm verschil én we kunnen een deel van ons personeel zo weer aan het werk zetten. Onze omzet zal in de Chalet minder zijn dan in Taste omdat de prijzen hier lager liggen, maar we zullen er wel meer van overhouden omdat de winstmarge hoger is. Ondertussen hopen we nog altijd dat de maatregelen versoepeld worden, zodat ook ons gastronomisch restaurant in Leuven weer open kan. Als de Chalet goed marcheert, kunnen we daarmee hopelijk een deel van het verlies goedmaken dat we de afgelopen drie maanden hebben geleden, zodat we straks financieel gezond weer in Leuven kunnen starten."

"De eerste openingsdagen van de Chalet laten ons alvast het beste hopen. Het is hier 'vollen bak'. Crazy gewoon. Woensdag, donderdag en vrijdag hebben we twee shiften gedraaid. Op zaterdag vier shiften en op zondag drie. Per shift kan ik 39 mensen zetten en het zit hier al een heel weekend vol."

Jessica Van Acker (32) uit Sleidinge, heeft een broodjeszaak, Breadless : “Verlies amper zitplaatsen, maar mensen blijven weg”

Jessica Van Acker (32) uit Sleidinge, heeft broodjeszaak Breadless.Beeld Steven Richardson

Netto-inkomen voor corona: 2.000-3.000 euro
Tijdens de crisis: gemiddeld 100 euro per dag
Vandaag: amper meer dan tijdens crisis

"Mijn broodjeszaak is altijd open gebleven, maar sinds afgelopen maandag kunnen de klanten ook weer in de verbruikszaal terecht. Ik had verwacht dat het een stormloop ging worden, maar het tegendeel is waar. De mensen blijven weg", zucht Jessica, die de voorbije maanden al worstelde om de eindjes aan elkaar te knopen omdat ze geen recht had op een overheidspremie. "Ik verlies maar twee à vier plaatsen. Ik heb dus geluk. Alleen geraken we niet gevuld. Vorige week woensdag had ik op het drukste moment amper vier tafeltjes. Zelfs tijdens de lockdown was het drukker dan nu en stonden ze tot buiten aan te schuiven. Daar is vandaag geen sprake van. En ik ben niet alleen, want bij mijn collega's hoor ik hetzelfde geluid. Zijn ze bang? Was het te slecht weer? Ik weet het niet. In het stamcafé van mijn vriend was het in elk geval wél al 'volle bak'. Blijkbaar hebben de mensen meer zin in een pint dan in een broodje. (lacht) Ook van de bedrijven waar ik altijd broodjes mocht leveren, heb ik nog geen bestellingen ontvangen. Waarschijnlijk werken de meeste mensen nog steeds thuis. Gelukkig blijven mijn vaste klanten komen. En de mensen die wel ter plaatse eten, verbruiken ook meer dan zij die alleen maar een broodje komen halen."

Yasin Kaymaz (32) uit Beringen, heeft een pastabar in Geel, Pastabar Forza: “Take away’ zo’n succes dat ik die wil behouden”

Yasin Kaymaz (32) uit Beringen, heeft een pastabar in Geel, pastabar Forza.Beeld Steven Richardson

Omzet voor corona: meer dan 5.000 euro
Tijdens de crisis: ongeveer hetzelfde
Vandaag: verwacht geen verlies

"Ik heb een paar tafeltjes in mijn zaak, maar die heb ik pas sinds vrijdag weer in gebruik genomen", zegt Yasin. "Het mocht al van maandag, maar die dag ben ik gesloten. Tijdens de coronacrisis heb ik mijn openingsuren aangepast en die blijf ik in juni nog hanteren. Het was een aarzelend begin deze week. De mensen zijn duidelijk nog voorzichtig."

"De voorbije maanden heb ik mij gered met een jobstudent, maar intussen heb ik een vacature geplaatst voor een vaste medewerker. Ik ben zelf leerkracht en die job wil ik niet opgegeven. Vandaar dat ik wel wat extra hulp kan gebruiken. De take away waarmee we tijdens de lockdown zijn gestart, was zo'n succes dat ik daarmee wil doorgaan. Ik heb maar twee hoge tafels waar een drietal mensen aan kunnen zitten, en een apart bankje. Omdat mijn zitplaatsen zo beperkt zijn, denk ik niet dat ik veel verschil zal merken aan mijn omzet. Ik kan ook niet vergelijken met 2019, want ik heb de pastabar nog maar van september vorig jaar. Ik heb dus nog nooit een zomer meegemaakt. We zijn nu natuurlijk wel de overheidspremie van 160 euro per dag kwijt. In juni zal ik dat door mijn beperkte openingsuren wel voelen, maar ik ga ervan uit dat dat verlies gecompenseerd wordt als we begin juli weer zes dagen op zeven open zijn."

Inge Dehnert (44) uit Zonhoven heeft een cateringbedrijf: “Uitkijken naar uitgestelde communies”

Inge Dehnert (44) uit Zonhoven heeft een cateringbedrijf.Beeld Steven Richardson

Omzet voor corona: 12.000 euro netto
Tijdens de crisis: 1.500 euro netto
Vandaag: 70% minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar

"Op 3 april had onze nieuwe bistro Halverwege, waar onze zoon achter het fornuis staat, moeten openen, maar door corona hebben we onze allereerste service pas vrijdag gedraaid", vertelt Inge. "Het is dubbel, hé. Natuurlijk zijn we blij dat we open mogen, maar we werken momenteel met verlies. In de bistro kunnen we normaal gezien een dertigtal mensen kwijt, maar omwille van de anderhalve meter afstand is dat nu maar de helft. Dat is dus niet rendabel. Het voorbije weekend hebben we toch al enkele klanten gehad. Zij zijn vooral op het terras aan de straatkant gaan zitten. Dat terras heeft duidelijk mensen aangetrokken."

"Ook de take away waar we tijdens de coronacrisis mee gestart zijn, is niet rendabel. Van een bruto omzet van 30.000 euro van ons cateringbedrijf zijn we naar 3.000 euro gegaan. In combinatie met de overheidspremies konden we daar net onze rekeningen mee betalen, maar het was onmogelijk om een reserve aan te leggen. Toch zijn we die afhaalmaaltijden blijven aanbieden omdat we klantenbinding erg belangrijk vinden. Ook in de toekomst zullen we de take away voortzetten."

"Wat de catering betreft: wie thuis iets wil organiseren, hoeft ons binnenkort maar te bellen. Wellicht zal catering vanaf 1 juli weer mogelijk zijn, maar momenteel ligt alles stil. Ook buffetten zijn nog steeds verboden. We hadden deze zomer verschillende trouwfeesten in de agenda staan, maar die zijn allemaal geannuleerd. Het enige vooruitzicht dat we hebben, is september, als de uitgestelde communies kunnen doorgaan. Die boekingen liggen vast. Maar op dit moment draaien we zeventig procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien krijgen we nu geen 160 euro per dag meer en daarmee is dat kleine beetje zekerheid ook weg. Dankzij dat bedrag wisten we immers min of meer wat er binnenkwam en konden we onze vaste kosten betalen. Nu weten we totaal niet wat er gaat komen. We hopen wel dat de inkomsten van de bistro toch iets kunnen compenseren. Maar het blijft roeien met de riemen die we hebben. Ondernemingen die meer dan zestig procent verlies lijden, krijgen van de overheid nog wel 2.000 euro, maar daar kom je niet ver mee.”