Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

Meyrem Almaci (Groen) over mogelijke ‘Olijfboomcoalitie’ met N-VA: ‘Het water is diep’

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld Photo News

Groen-voorzitter Meyrem Almaci acht de kans klein dat er een zogenoemde ‘Olijfboomcoalitie’, aangevuld met N-VA komt. Daarmee reageert ze op het voorstel dat haar partijgenoot Björn Rzoska, Vlaams fractieleider, vanmorgen lanceerde. Rozska pleitte voor een coalitie van groenen, socialisten en christendemocraten, aangevuld met een rechtse partij, bij voorkeur N-VA.

en

Volgens Rzoska opende de coronacrisis de ogen van elke partij over de efficiëntie van de Belgische staatsinrichting. “Corona legde de loep op de versnipperingen van de bevoegdheden in de gezondheidszorg en alle moeilijkheden die dat teweegbracht. Dit kunnen we ons in de toekomst niet meer permitteren”, zegt hij.

Rzoska oordeelt dat een staatshervorming nodig is. “Daarom kijk ik naar N-VA om de Olijfboomcoalitie aan te vullen, hoewel voor mij elk scenario bespreekbaar is. Open Vld is dus ook een optie.”

Signaal van de kiezer

De fractieleider is van oordeel dat een Olijfboomcoalitie met één rechtse partij kan werken. “Met zo’n Olijfboom+ brengen we N-VA en PS bij elkaar en is er een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens”, stelt hij nog. “De groene familie heeft bij de verkiezingen bovendien ook gewonnen. Deze coalitie weerspiegelt dus beter het signaal van de kiezer.”

Rzoska probeert met zijn pleidooi voor een olijfboomcoalitie via een omweg Groen en Ecolo toch in een regering met de N-VA te brengen, wat tot nu toe steeds op wederzijdse aversie botste. “Ik hoop dat alle betrokken partijen dit voorstel ernstig overwegen”, zegt de Groen-politicus in De Standaard. “Het zou toch vreemd zijn dat we zomaar richting verkiezingen wandelen, omdat alle pistes tot nu toe vertrokken vanuit een paarse as, om nadien keer op keer spaak te lopen. Ik heb Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane onlangs de deur toch wat zien openen voor de N-VA. Ze zaten ook al samen in de superkern.”

Björn Rzoska, Vlaams fractieleider van Groen.Beeld Photo News

Almaci: ‘Water is diep’

Rzoska benadrukt dat het om een persoonlijk voorstel gaat, maar ontkent dat hij zich wil profileren ten koste van voorzitter Meyrem Almaci. 

Die laat in een reactie weten dat het water tussen haar partij en de N-VA diep blijft. “Welke kant willen we op met dit land? Wij staan klaar om samen met progressieve krachten te werken met iedereen die kiest voor gezonder, groener, menselijker. Openheid is belangrijk, wij gaan altijd gesprek aan, maar met een partij die superkern verlaat omdat voorstellen ‘te sociaal’ zijn, is het water diep”, schrijft Almaci op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Op de superkern - de vergadering van het kernkabinet van de regering-Wilmès met de partijvoorzitters of fractieleiders van de tien partijen die haar volmachten steunen - werd vrijdagavond een aantal nieuwe maatregelen in kader van de coronacrisis aangenomen. Van de tien partijen keurde enkel de N-VA ze niet goed. “Het evenwicht dat wordt nagestreefd, is er één in het mandje van de uitgaven, niet bij de inkomsten, en dan nog een evenwicht tussen de partijen”, legde fractieleider Peter De Roover uit. “Op de duur wordt de rekening wel heel pikant.”