Direct naar artikelinhoud
VerkeersongevalUpdate

E17 Destelbergen afgesloten na ongeval met drie vrachtwagens, Wegen en Verkeer plaatst extra signalisatie

Bij het ongeval is een grote hoeveelheid lijm op het wegdek terechtgekomen.Beeld Kristof Pieters

De E17 in Destelbergen richting Gent is momenteel afgesloten na een zwaar ongeval waarbij drie vrachtwagens zijn betrokken. Er is vooral sprake van blikschade, al liepen twee inzittenden verwondingen op. Uit een van de vrachtwagens lekt een lijmachtige vloeistof. Het zware ongeval aan de werkzaamheden is het zoveelste in korte tijd, het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst extra signalisatie.

Het ongeval gebeurde rond 8.30 uur maandagochtend. De brandweer rukte uit naar de E17 en stelde vast dat geen van de inzittenden gekneld zat. Twee inzittenden liepen wel verwondingen op, maar ze verkeren niet in levensgevaar. De brandweer zal nu nog heel wat werk hebben om de rijbaan vrij te maken. Er liggen namelijk heel wat brokstukken op de rijbaan en uit een van de vrachtwagens lekt een substantie die op lijm lijkt.

Cruise control

Het verkeer wordt omgeleid via de parallelweg. Sinds 13 uur is de laatste van de betrokken vrachtwagens getakeld, maar de weg is nog niet vrijgemaakt. De klevende substantie moet eerst opgeruimd worden. Daar is de brandweer al een tijdje mee in de weer. Nu is het wachten op een zogenaamde kolkenzuiger, een soort vrachtwagen die een vacuüm kan zuigen, om de werken verder te zetten. Grote moeilijkheden om het goedje te verwijderen zijn er op het eerste zicht niet.

Het zware ongeval aan de werkzaamheden is het zoveelste in korte tijd. Het Agentschap Wegen en Verkeer neemt maatregelen. “Op de evaluatievergadering die deze morgen plaatsvond, los van het ongeval, zijn een paar beslissingen genomen”, zegt woordvoerster van AWV Sylvie Syryn. Er komen ribbelstroken en extra signalisatie die de naderende wegenwerken aankondigt.  Een extra bord moet vrachtwagenchauffeurs erop wijzen dat het gebruik van cruise control niet is toegelaten. Die aanpassingen zouden deze week nog uitgevoerd worden.

“Zo’n borden staan er nu al, maar de zone waarin het gebruik van een cruise control verboden is, wordt nog uitgebreid”, volgens Syryn. “De signalisatie die er nu staat, is wettelijk gezien correct, maar het is nooit slecht om chauffeurs extra alert te maken op de naderende werken. Het is belangrijk dat vrachtwagenchauffeurs dat respecteren en dat ze zich aan de maximumsnelheden en de nodige afstand met voorliggers houden.” Om die regels nog meer kracht bij te zetten, zal de federale politie in de werfzone aanwezig blijven om snelheidscontroles uit te voeren en kort op de bal te spelen.

Cruise control
Beeld Kristof Pieters
Cruise control
Beeld Kristof Pieters
Cruise control
Beeld Kristof Pieters
Cruise control
Beeld Kristof Pieters