© Istock

Meer seksuele intimidatie op straat sinds begin van lockdown

Uit een onderzoek van Plan International blijkt dat 91% van de Belgische meisjes en 28% van de jongens ooit slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie op openbare plaatsen. Tijdens de lockdown afgelopen maanden was er zelfs sprake van een piek in het aantal getuigenissen rond seksuele intimidatie omdat er minder sociale controle was.

il

Omdat iedereen de afgelopen maanden veel in zijn kot bleef, kreeg seksuele intimidatie op straat vaak vrij spel. Maar nu het leven stilaan herneemt en we allemaal gewoon moeten worden aan het nieuwe normaal, roept Plan International op om samen seksuele intimidatie de wereld uit te helpen.

“Het nieuwe normaal houdt in dat we bepaalde zaken – al dan niet tijdelijk – zullen moeten opgeven, maar het biedt ook de kans om dit soort problemen definitief te begraven. Laat seksuele intimidatie daar één van zijn”, roept Wouter Stes, Advocacy Coordinator bij Plan International België, op.

Safer Cities

Eind vorig jaar richtte Plan International het platform Safer Cities op, waar mensen kunnen aanduiden op welke openbare plaatsen in Antwerpen, Brussel en Charleroi ze zich onveilig voelen. Er zijn intussen al meer dan 1.500 locaties gemeld in België.

De getuigenissen en ervaringen worden geanalyseerd en dragen bij aan een rapport over de ervaringen van jongeren – en van meisjes en jonge vrouwen in het bijzonder – rond seksuele intimidatie. Op basis van dit rapport wil Plan International samen met de steden maatregelen op maat opstellen.

Info: www.planinternational.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER