Rechter veroordeelt man die tiener op sporen duwt: “Pas u aan, je lijkt op een stront”

In de Leuvense strafrechtbank is een man uit Aarschot veroordeeld tot negen maanden cel voor slagen met racistisch motief tegen de toen 15-jarige Leroy A. Op 26 augustus 2018 gooide Jonas V.E. de tiener op de sporen in het station van Aarschot. Sandra H. en Cindy V.G. werden veroordeeld tot respectievelijk een jaar en negen maanden cel voor hun betrokkenheid bij de feiten.

Alain Trappeniers

Leroy A. uit Aarschot werd op 26 augustus 2018 het slachtoffer van schokkend en zinloos geweld in het station van Aarschot. Wat op het eerste gezicht een banale discussie leek, liep compleet uit de hand.

Jonas V.E. (37) uit Aarschot, die onder invloed was, greep de tiener vast en gooide hem op de treinsporen. Wat volgde, was een gevecht in regel, waarbij ook Cindy V.G. en Sandra H., de toenmalige vriendin van Jonas V.E., betrokken waren.

De meerderjarige zus van Leroy probeerde de partijen te scheiden, maar kreeg van Sandra H. een kei tegen het hoofd. Op dat moment werd omgeroepen dat er een trein vanuit Luik op komst was. Medewerkers van de NMBS slaagden erin die tijdig te laten stoppen.

Racistisch taalgebruik

Volgens het Openbaar Ministerie handelden Jonas V.E., zijn toenmalige vriendin Sandra H. (33) en Cindy V. (45) met racistisch motief. Die tenlastelegging acht de strafrechter bewezen. “De vijandigheid of misprijzen jegens de jongen en zijn zus tonen aan dat de beklaagden met onder andere een racistische drijfveer handelden”, aldus de rechter.

Op video-opnames van de agressie is te zien hoe Jonas V.E. zich liet opjutten door het racistisch taalgebruik van Sandra V.H.

“Pas u aan, ga naar uw land, je lijkt op een stront, je ziet eruit als kanker”, citeerde de rechter enkele uitlatingen van H. tijdens de voorlezing van het vonnis.

De opruiende woorden deden de discussie verhitten en brachten V.E. in een toestand die de man zelf beschreef als een razernij. Ook tijdens zijn verhoor probeerde hij de schuld in de schoenen van het slachtoffer te schuiven. “Plots stonden ze daar met tien, ik weet niet waar ze vandaan kwamen. Dit is altijd zo met die Marokkanen”, verklaarde V.E. aan de politie.

Leroy A. die van Dominicaanse afkomst is, liet zich tijdens het incident ook niet onbetuigd, want de jongeman maakte de beklaagden in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat ze hun tanden moesten poetsen.

Uit angst in broek gedaan

Na de feiten sloegen de drie beklaagden op de vlucht. Jonas V.E. was het toilet ingevlucht omdat hij naar eigen zeggen uit angst in zijn broek had gedaan. Hij zat een viertal maanden in voorhechtenis. Voor zijn betrokkenheid bij de feiten is de dertiger veroordeeld tot negen maanden cel en 400 euro boete, dezelfde straf kreeg Cindy V.G. opgelegd.

Sandra V.H. kreeg een jaar celstraf, de drie beklaagden hebben een gevuld strafregister.

Slachtoffer bleef weg van school

Na de feiten bleef Leroy lange tijd weg van school. “Hij dacht te zullen sterven onder de aankomende trein. Voor de posttraumatische stress is hij een tijdlang in behandeling geweest. Geregeld sliep hij met het licht aan, wat hij vroeger nooit deed. Op 26 september vorig jaar had hij zelfs een paniekaanval”, zei de advocaat van de jongeman.

Leroy krijgt 10.000 euro schadevergoeding, al is het nog maar de vraag of de jongeman hiervan ooit een cent te zien zal krijgen. Het is nog niet duidelijk of de beklaagden beroep zullen aantekenen tegen de beslissing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen