Magnette en Rousseau vragen dat Wilmès overneemt

Conner Rousseau en Paul Magnette zijn klaar met hun eindverslag. © BELGA

Paul Magnette en Conner Rousseau hebben hun snuffelronde afgewerkt en vragen dat premier Sophie Wilmès (MR) overneemt. Maar die staat daar niet voor te springen.

wwi

Een maand nadat de socialistische familie de formatie op gang trok met een hoogst informele snuffelronde langs de partijen, achten PS-voorzitter Paul Magnette en SP.A-voorzitter Conner Rousseau hun tak als afgerond.

Het resultaat van hun gesprekken is een nieuwe piste om een federale regering te vormen, nog los van de paarsgele en paarsgroene formules waarover al maanden wordt gediscussieerd.

Hoe de formule eruitziet, willen Magnette en Rousseau niet kwijt, om het scenario niet te verbranden. Sinds vorige week is de discussie binnen de PS over een coalitie waar ook de N-VA deel van uitmaakt, opnieuw opgestart, en werd paarsgroen alvast tijdelijk dood verklaard.

Dat geeft enkele aanwijzingen. De knoop al langer gebonden ligt bij de PS, die verdeeld is over regeren met de N-VA. Vooral de Brusselse federatie en een deel van de Luikse willen daar niet van weten. De uitweg wordt gezocht in een coalitie met linkse accenten.

Afgaand op de reacties is de volgende stap in de formatiegesprekken toch niet evident. Volgens Magnette en Rousseau moet premier Sophie Wilmès het stokje nu overnemen. Wilmès kan voortbouwen op de huidige regering om een nieuwe coalitie te bouwen, luidt het argument.

Zij was ook de laatste die door de koning tot formateur was benoemd, en zij moet hoe dan ook in september naar de Kamer om opnieuw het vertrouwen te vragen. Van een combinatie met de minister-presidenten Elio Di Rupo (PS) en Jan Jambon (N-VA) is geen sprake meer.

Maar Wilmès staat niet te springen om nu al een rol op te nemen, vooral omdat het kennelijk nog niet zeker is dat alle partijen die worden gevraagd in het nieuwe scenario, ook zullen toehappen.

Het kan te vroeg zijn voor Wilmès om nu aan zet te komen, als dat nog altijd niet duidelijk is. Volgens MR-bronnen is Wilmès niet beschikbaar voor zo’n rol zolang zeker is dat de formatie nu wel op het goede spoor zit. De MR wil Wilmès niet laten verbranden is een hopeloze formatiepoging.

Wilmès ging deze namiddag naar het Koninklijk Paleis voor haar wekelijkse audiëntie met koning Filip. De nieuwe evoluties in de formatie zijn daar zeker besproken, ook al verloopt deze formatie helemaal informeel en speelt koning Filip er geen grondwettelijke rol in.

In de praktijk houdt de koning nog wel consultaties rond de formatie en wordt hij op de hoogte gehouden van de gang van zaken, in het besef dat hij goed op de hoogte moet zijn voor het geval de regering valt en het initiatief opnieuw bij hem belandt.

Olijfboomcoalitie van Rzoska, met groenen én N-VA, onmiddellijk gekapt

Meyrem Almaci wijst op de diepte van het water tussen Groen en N-VA. © BELGA

Het voorstel van Björn Rzoska (Groen) om een olijfboomcoalitie zonder liberalen en met N-VA te vormen, vindt weinig gehoord. Ecolo wacht af wat Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (SP.A) voorstellen en Groen-voorzitter Meyrem Almaci herinnert aan de diepte van het water.

Een eenvoudig partijbureau beloofde het vanochtend niet te worden voor Björn Rzoska. De fractieleider van Groen in het Vlaams parlement toetste het voorstel dat hij vandaag in De Standaard lanceert niet af met voorzitter Meyrem Almaci. Ook Ecolo werd niet op voorhand ingelicht. Rzoska meent dat de uitweg voor de federale impasse ligt in een olijfboomcoalitie, van groenen, socialisten en christendemocraten, aangevuld met Open VLD of N-VA. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar N-VA.

Diep water

Voorzitter Meyrem Almaci moest het idee via de krant vernemen en is het niet genegen. Haar korte reactie is helder. ‘Wij staan klaar om samen met progressieve krachten te werken met iedereen die kiest voor gezonder, groener, menselijker. Openheid is belangrijk, wij gaan altijd het gesprek aan, maar met een partij die de superkern verlaat omdat voorstellen ‘te sociaal’ zijn, is het water diep.’ Ze verwijst daarmee naar het verloop van de ‘superkern’, met de tien partijen die de volmachten van de regering-Wilmès steunden, afgelopen zaterdag. De reacties op het partijbureau lagen naar verluidt in de lijn van die van Almaci.

De reactie van N-VA-kamerlid Valerie Van Peel op Almaci’s tweet hierover, doet vermoeden dat ook aan die kant het water nog te diep bevonden wordt: ‘Te sociaal? Sociaal naar wie? Naar de generaties van morgen? Niets gemakkelijker dan de pers halen met geld uitgeven dat er niet is. Echt verantwoordelijkheid nemen - ook naar mensen die in kansarmoede leven - vergt meer moed, realisme en eerlijkheid dan dat.’

Wachten op Magnette en Rousseau

Ook aan Franstalige kant wordt Rzoska niet bijgetreden. ‘Ik heb begrepen dat het een persoonlijk voorstel was’, zegt Ecolo-Kamerfractieleider Georges Gilkinet, die niettemin zijn waardering voor Rzoska uitdrukt. ‘Maar wij wachten nu op het rapport van Rousseau en Magnette. En hun keuze over inhoud en formule. Zij zijn nu aan zet.’

De komende dagen wordt er van dat rode front nieuws verwacht. De socialistische voorzitters hebben verschillende gesprekken gehad met de voorzitters van andere partijen. Dit weekend is er volgens Magnette zelfs nog een drie uur durend overleg met N-VA-voorzitter Bart De Wever geweest. Het is niet duidelijk of zij een nota zullen maken en evenmin of die publiek zou zijn.

‘Ridicule’

Als alternatief voor N-VA schuift Rzoska in het interview Open VLD naar voren. Evenwel zonder MR. Maar ook dat spoor liep al bij voorbaat dood. De voorzitters van MR en Open VLD, Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert, hebben afgelopen weekend in interviews duidelijk gemaakt dat hun lot aan mekaar verbonden is. Ze gaan samen in een regering of ze gaan niet in een regering. Bouchez vindt het olijfboomvoorstel dan ook ‘ridicule’.