Nina Aerts bij de linde die ze wil redden. © Jan Van der Perre

Monumentale linde wijkt voor woonproject: al tweeduizend mensen ondertekenen petitie

Nina Aerts uit Deurne is een petitie gestart voor het behoud van een naar schatting 90-jarige lindeboom in de Deurnse Expowijk, op de hoek van de Frank Craeybeckxlaan en de Louis Wanbecqstraat. Al meer dan tweeduizend mensen steunen Nina in haar strijd om de boom te redden.

jas

Sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven bouwt in de Expowijk 145 sociale huurwoningen. Fase 1 is net afgerond en deze maand worden 105 appartementen opgeleverd. Fase 2 start in de herfst met de afbraak van de bestaande gebouwen.

Met de afbraak in fase 1 is een linde van vermoedelijk negentig jaar oud tevoorschijn gekomen voor de buurt. Hij kwam tot aan de vierde verdieping van de onlangs afgebroken gebouwen en heeft een stamomtrek van 2,4 meter.

“De linde zou deze zomer na het bouwverlof tegen de vlakte gaan”, zegt buurtbewoonster Nina Aerts. “En ik kan het echt niet zover laten komen, ook al weet ik dat ik maar een waterkansje heb om deze boom te redden. We hebben al te horen gekregen dat de boom weg moet, zodat een vrije doorgang is voor de hulpdiensten, maar dat vind ik een drogreden. Het plan had vanaf het begin aangepast moeten worden in functie van de boom, niet andersom.”

Beschermen

Nina is een petitie gestart die in enkele weken tijd al meer dan tweeduizend keer is ondertekend. Ze vraagt aan de overheid om monumentale bomen in heel Vlaanderen te beschermen. “In Nederland bestaat er zoiets als het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Op basis van een aantal voorwaarden kunnen bomen op die lijst terechtkomen.”

Woonhaven toont begrip. “Maar we hebben er echt voor gekozen om de nieuwe wijk helemaal open te trekken naar de buurt en daar was geen plaats meer voor deze boom”, zegt woordvoerder Jan Hendrickx.

“De linde zou vlak naast een eengezinswoning staan en in het midden van een brandweg. Maar we compenseren dat wel, want de vijftig bomen die er in totaal stonden, vervangen we door nieuwe bomen met een stamomtrek van 25 à 30 centimeter. Daarnaast komen er ook bomen in de privétuinen van de eengezinswoningen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER