Direct naar artikelinhoud
BpostUpdate

Bpost-baas Van Avermaet verdacht van illegale marktpraktijken

De huidige ceo van Bpost, Jean-Paul Van Avermaet, zou als topman van G4S prijsafspraken hebben gemaakt met sectorgenoten.Beeld BELGA

Er loopt een grootschalig onderzoek naar misbruik in de sector van ­beveiligingsfirma's. Als topman van G4S zou de huidige ceo van Bpost, Jean-Paul Van Avermaet, prijsafspraken hebben gemaakt met sectorgenoten. Dat berichten de kranten van Mediahuis vandaag.

en

De Belgische Mededingingsauto­riteit (BMA) is vlak voor de lockdown een vergaand en groot­­schalig onderzoek begonnen naar ­misbruiken in de beveiligings­­sector. Het dossier draait rond ille­gale marktpraktijken door de belang­rijkste spelers: G4S, ­Securitas en Seris. “Er loopt een onderzoek naar prijsafspraken in de sector van de bewaking, vooral in het kader van aanbestedingen”, bevestigt Véronique Thirion, auditeur-generaal van de Belgische Mededingingsautoriteit. 

 Er wordt onderzoek gevoerd naar meerdere bedrijven. Naast prijsafspraken worden ook andere praktijken onderzocht. De mededingingsautoriteiten plannen een snel onderzoek, maar dat zou toch minstens een jaar in beslag nemen. “Dergelijke praktijken moeten absoluut vervolgd worden, gezien de grote impact van de sector op de Belgische economie”.

Over de duur van de prijsafspraken en hoe mededinging op de hoogte is gebracht van de afspraken, wil de mededingingsautoriteit niks kwijt. 

Belgische overheid mogelijk benadeeld

Het onderzoek betreft ook Jean-Paul Van Aver­maet, tot voor kort landen­manager van G4S, en sinds 13 ja­nuari de ceo van Bpost.

Een van de mogelijke benadeelden in het dossier is Van Avermaets huidige werkgever: de Belgische overheid. Die deed de laatste jaren steeds meer een beroep op beveiligingsfirma's. 

Als de illegale marktpraktijken bewezen worden, hangt de betrokken bedrijven een boete van 10 procent van hun wereldwijde omzet boven het hoofd. Van Avermaet riskeert mogelijk ook strafrechtelijke sancties. Hij was, ondanks herhaaldelijke telefoons, niet bereikbaar voor commentaar, schrijft De Standaard.