Direct naar artikelinhoud

Siegfried Bracke: ‘Als je praktijktesten afwijst, lijkt het alsof je discriminatie niet erkent’

Siegfried Bracke.Beeld Wouter Maeckelberghe

Praktijktesten zijn nuttig en nodig om discriminatie aan het licht te brengen en te bestrijden. Dat zegt voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). 

De Vlaamse regering botste vorige week over het al dan niet invoeren van praktijktesten op de arbeids- en woonmarkt. Volgens Open Vld-minister Bart Somers is er nu een momentum om “academische en sensibiliserende praktijktests” over heel Vlaanderen in te voeren. 

Met die communicatie, en vooral met het gebruik van het woord ‘praktijktesten’, ging Somers in tegen de lijn van N-VA. “Dit was tegen de afspraken”, was te horen bij N-VA. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) had het gebruik van praktijktesten amper een dag voordien nog resoluut afgewezen.

En dat is niet verstandig, vindt Diependaeles partijgenoot en ex-Kamervoorzitter Siegfried Bracke. In een opiniestuk op de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be breekt hij net een lans voor praktijktesten. 

Bracke hoopt ook dat N-VA nog van standpunt verandert. “Iedereen erkent dat er discriminatie is, en wil daar iets aan doen. Maar als je praktijktesten afwijst, lijkt het alsof je racisme en discriminatie niet erkent”, legt hij uit bij Radio 1. “Maar ik ben geen politicus meer”, wijst hij er meteen op dat hij niets te zeggen heeft over het N-VA-standpunt ter zake.

Ultiem ook sancties

Overigens hoeft het voor Bracke niet bij praktijktesten te blijven. Arbeidsmarktspecialist Jan Denys stelde recent een boel andere methoden voor. “Waarom maken we daar geen hele set van?”, stelt Bracke voor. Hij ziet in praktijktesten in de eerste plaats een middel om te sensibiliseren “maar in een ultiem geval kan je ook sancties opleggen”.

Over de demarche van Somers, die de afspraken binnen de Vlaamse regering niet nakwam en via de gemeenten alsnog praktijktesten probeerde in te voeren, is Bracke niet te spreken. Bovendien is het al de tweede keer dat de liberaal via een lokale omweg probeert te realiseren wat binnen de regering niet lukt. Eerder deed hij hetzelfde met het klimaatplan, dat hij veel ambitieuzer wou dan bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA). Bracke noemt het een “truc van luie sjarels”