Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Bestaat er zoiets als ‘exitmoeheid’? “We hebben te hard uitgekeken naar een ideaalbeeld”

Toen na maanden thuiswerken het bericht ‘Je mag een dag per week terugkeren naar het werk’ in mijn mailbox verscheen, was ik door het dolle heen. Hoe spannend. Eindelijk nog eens naar kantoor, wat meer sociaal contact. Enkele weken later lijkt het alsof er een vage mist mijn hersenen bewolkt. Hoe komt het dat we nu toch moeite hebben met onze herwonnen vrijheid, nadat we er maanden naar snakten? Bestaat er zoiets als ‘exitmoeheid’? Klinisch psycholoog en professor-dokter Elke Van Hoof legt uit. 

4 reacties

  • Jo Van Echelpoel

    4 jaar geleden
    Beste tijd van mijn leven in de lege openbare ruimte. Tijd om van die verplichtte 1 kind regel een feit te maken. Alleszins voor we de neoliberale bloedzuigers niet meer herkennen tussen neuroot en schizo. Zalig wast!
  • Kris Ke

    4 jaar geleden
    Herwonnen vrijheid? De vrijheid was groter voor de lockdown dan nu, dus herwonnen vrijheid is niet het juiste woord.
  • Joan Lute

    4 jaar geleden
    Eerlijk gezegd ben ik al jaren niet zo gelukkig geweest als tijdens de lockdown. Het leven was zoveel rustiger en buitenkomen was zo vredig zonder de constante dreiging van agressie en overlast zoals sluikstorten nachtlawaai of vandalisme zag je niet meer. Nu alles versoepeld roepen mensen weer en maken ze ruzie plus zie je meer verkeersagressie en is alles buiten terug smeriger.
  • Marco brilmans

    4 jaar geleden
    Dit leunt nauw aan bij massapsychologie.. In het begin moet men vrijheid beperken maar als die massa, in het begin sporadisch nadien systematisch, de regels naast zich neerlegt, verspreidt die gedraging zich als een lopend vuurtje waardoor de motivatie afneemt. Dit zorgt er op zich voor dat, zelfs in strenge, professionele en gecontroleerde omgevingen, de bereidwilligheid er niet meer is om het allemaal te nauw te nemen.