ECB gaat ver maar wil geen schulden kwijtschelden: ‘Anders beland je al snel in het Duitsland van de jaren 20’

In Frankrijk opperen een aantal economen dat de Europese Centrale Bank de schulden van landen moet kwijtschelden om de coronacrisis aan te pakken. De ECB laat dinsdag duidelijk verstaan dat dit ‘geen optie is’.

‘Ik hoor het debat in Frankrijk over de ontheffing van schulden bij de centrale bank, maar dat is geen optie voor de ECB’, zegt Fabio Panetta, lid van het directiecomité van de centrale bank in een interview met de krant Le Monde.

‘Behalve de wettelijke beperkingen – dergelijke praktijken zijn namelijk verboden – dreigen de burgers ook vertrouwen te verliezen in de munt. Dat zou eindigen in financiële chaos’, aldus de Italiaan.

Panetta zegt dat hij niet wil dat de gebeurtenissen van de jaren 1920 in Duitsland zich herhalen. Toen was er een periode van hyperinflatie, waarbij de burgers bankbiljetten met kruiwagens moesten vervoeren omdat de munt zijn waarde verloren was. ‘Dat is niet de manier om welvaart te creëren’, aldus Panetta.

Nu de landen in de eurozone zich door de coronacrisis massaal in de schulden moeten werken, heeft de ECB haar programma voor de opkoop van schuldpapier uitgebreid met 600 miljard euro.

Gevallen engelen

In hetzelfde interview liet Panetta vallen dat de ECB bereid is tot het opkopen van rommelobligaties, oftewel de zogeheten ‘gevallen engelen’.

Dat is schuldpapier van bedrijven dat voor de coronacrisis te boek stond als kwaliteitsobligaties, maar nu tot rommel verkorven is.

Het is de eerste keer dat een beleidspersoon van de ECB zich daartoe bereid verklaart. De Amerikaanse Fed is al begonnen met het opkopen van Amerikaanse rommelobligaties.