© ss

“Grote doorbraak” in strijd tegen corona: goedkoop geneesmiddel doet kans op overlijden sterk dalen

In het Verenigd Koninkrijk hebben wetenschappers een grote stap gezet in de zoektocht naar een middel tegen Covid-19. Zwaar zieke patiënten die dexamethason toegediend kregen, zagen de kans op sterfte dalen met een derde. “Dit is een grote doorbraak”, zegt hoofdonderzoeker Peter Horby bij BBC. Het stemt ook viroloog Marc Van Ranst optimistisch.

gjs

Dexamethason is een goedkoop en vlot verkrijgbaar medicijn op basis van steroïden dat volgens de wetenschappers het leven kan redden van patiënten die zwaar ziek zijn door het nieuwe coronavirus. “Het is duidelijk dat het helpt”, zegt onderzoeker Martin Landray. “De behandeling houdt in dat de patiënt tien dagen lang dat middel krijgt. Het kost 5 pond (5,6 euro) per dosis, dus kost het eigenlijk 35 pond om een leven te redden. Dit medicijn is wereldwijd beschikbaar.”

Volgens hoofdonderzoeker Peter Horby is dit een grote doorbraak. “Dit is voorlopig het enige medicijn waarvan bewezen is dat het de kans op overlijden terugdringt.”

Ongeveer 19 op de 20 patiënten worden besmet met het coronavirus zonder naar het ziekenhuis te moeten. Dexamethason zal nuttig zijn voor de mensen die wel opgenomen moeten worden en bijvoorbeeld beademd moeten worden. Het middel verkleint de kans op overlijden met een derde.

Ontstekingsremmend

“Dit is een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar nieuwe manieren om Covid-patiënten te behandelen”, zei ook professor Stephen Powis, medisch directeur van de NHS, de Britse openbare gezondheidsdienst.

Het medicijn wordt al bij veel indicaties gebruikt vanwege het krachtige ontstekingsremmende effect. In het herstelonderzoek ontvingen 2.104 patiënten deze behandeling (oraal of intraveneus) gedurende 10 dagen. Vergeleken met 4.321 andere patiënten die het niet hadden ontvangen, stelden de onderzoekers vast dat de behandeling de mortaliteit met een derde verminderde bij patiënten die op kunstmatige beademing werden geplaatst. Bovendien daalde de mortaliteit met een vijfde bij minder ernstig zieke patiënten die via een masker zuurstof kregen zonder ze te intuberen. Aan de andere kant vertoonde de behandeling geen enkel voordeel voor patiënten die geen ademhalingshulp nodig hadden.

Marc Van Ranst: “Heel goede studie”

“Dit is een grote en heel goed uitgevoerde studie”, zei viroloog Marc Van Ranst erover op Radio 1. “Dit kan dus zeker werken, maar wel alleen bij heel zwaar zieke mensen.”

Je kan het dus niet nemen om de ziekte te voorkomen of als je een beetje ziek bent. “Dit werkt tegen de gevaarlijke overreactie van ons lichaam op het virus. Dat is zo bij mensen die op intensieve zorg belanden, die beademd worden of zuurstof krijgen. Dit is dus zeker iets om in het ziekenhuis te krijgen en niet zelf te gaan kopen.”

Meteen gebruikt

De Britse gezondheidsdiensten (NHS) zullen het medicijn meteen gebruiken, zegt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock. “We werken samen met de NHS om dexamethason op te nemen als onderdeel van de standaardbehandeling voor Covid-19 vanaf vanmiddag”, zei Hancock in een video op zijn Twitter-account.

Hij voegde eraan toe dat Groot-Brittannië sinds maart 200.000 gebruiksklare behandelingseenheden in depots heeft opzijgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER