Spoeddiensten overstelpt door patiënten met breuken: “Mensen zien niet dat het glad is”

© shutterstock

Zowel in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen als op de Linkerscheldeoever van de provincie Antwerpen worden de spoeddiensten overstelpt met patiënten met breuken. “Heel wat mensen hebben niet gemerkt dat het buiten erg glad ligt”, zegt dokter Kris Govaers van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde op Radio 1.

mtm

LEES OOK. KMI waarschuwt voor gladde wegen

“We worden overspoeld door patiënten met beenbreuken”, aldus dokter Govaers. “De patiënten die vandaag tussen zeven en tien uur ’s ochtends al zijn binnengekomen, leiden tot traumalijsten voor de komende twee tot drie dagen zelfs.”

De reden? “De mensen zien niet dat het glad is buiten”, vervolgt de dokter. “Ze onderschatten de ijzel, gaan onderuit en breken polsen, enkels, schouders, heupen of dergelijke.”

Ook in Lokeren en Sint-Niklaas zijn al tientallen mensen onderuitgegaan, vaak met breuken tot gevolg.

LEES OOK. Nieuwe jaar heeft sneeuw in petto

Verschillende ziekenhuizen hebben extra personeel opgeroepen. In het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas werd een intern noodplan opgestart nadat circa honderd patiënten zich hadden gepresenteerd met mogelijke breuken. "Er werden spoedartsen en spoedverpleegkundigen gemobiliseerd en orthopedisten en anesthesisten opgeroepen", zegt spoedarts Jorn Damen. De situatie is momenteel onder controle.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen