Parkwachters lieten Diego maandag vrij op zijn geboorte-eiland Española, onderdeel van de tot Ecuador behorende Galapagoseilanden.
Volledig scherm
Parkwachters lieten Diego maandag vrij op zijn geboorte-eiland Española, onderdeel van de tot Ecuador behorende Galapagoseilanden. © AFP

Reuzenschildpad Diego redde zijn soort van uitsterven, en is nu na meer dan 40 jaar opnieuw vrij

De stokoude galapagosschildpad Diego heeft zijn soort van uitsterven bevrijd en mag nu echt genieten van zijn oude dag. De eeuweling is maandag vrijgelaten op zijn geboorte-eiland Española, onderdeel van de tot Ecuador behorende Galapagoseilanden. Hij krijgt ginds het gezelschap van veertien soortgenoten. Parkwachters brachten de tientallen kilo’s wegende reptielen vanuit Isla Santa Cruz per boot, vrachtwagen en rugzak naar hun nieuwe habitat.

9 reacties

  • Gert Van Bunderen

    4 jaar geleden
    Prachtig hoe mensen van alle landen zich inzetten voor de bescherming van deze soort.
  • Jacqueline Sels

    4 jaar geleden
    Ik heb Diego en zijn nakomelingen daar 10 jaar geleden gezien. Geweldige dieren. Elk eiland heeft zijn eigen schildpaddensoort en veel andere eigen dieren. Spijtig genoeg zijn er al een aantal uitgestorven, maar er wordt ook veel gekweekt in het schildpaddencentrum.
  • sabrina de wulf

    4 jaar geleden
    zeer mooi gebaar geniet nu van u oude dag
  • Tamzin Andersen

    4 jaar geleden
    Mooi initiatief. Zo’n reddingsoperaties zouden en zullen nog veel meer gebeuren, want veel soorten zijn bijna uitgeroeid of uitgestorven. Maar waar is er plaats genoeg en zijn er geen mensen ? Grote kunstmatige eilanden maken ?
  • Geert Van de Moortele

    4 jaar geleden
    Mooie schildpadden zijn het toch niet.
  1. Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwijnen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”
    PREMIUM
    41

    Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwij­nen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”

    Jaar na jaar worden in Vlaanderen steeds meer everzwijnen geschoten door jagers, vorig jaar waren het er een goeie 3.000. Maar wie denkt dat dit fataal nieuws is voor de soort die pas in 2006 zijn herintrede deed in onze contreien, heeft het helemaal mis. Sterker nog, het stijgende afschot wijst net op een toename van het aantal wilde zwijnen in onze bossen, op onze akkers en – helaas ook – in onze dorpskernen. “Met hoeveel ze zijn, weten we niet”, erkent Jolien Wevers, sinds twee jaar Vlaams everzwijncoördinator. Maar waar zitten ze al? En hoe ver kunnen ze nog oprukken?
  2. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.