Overheidsschuld loopt dit jaar op tot 118 procent

Het Agentschap van de Schuld leent dit jaar 60 miljard euro aan een gemiddelde rentevoet van 0,138 procent, een laagterecord. De overheidsschuld loopt daardoor op tot 118 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar dat heeft deels te maken met een afname van het bbp.

Het agentschap, dat de financieringsbehoefte en het financieringsplan voor België de voorbije maanden al twee keer moest herzien door de coronacrisis, heeft al 63,3 procent van het aangepaste financieringsplan voor 2020 uitgevoerd. Dat maakte het woensdag bekend bij de presentatie van zijn jaarverslag voor 2019.

Volgende week is nog een obligatie-uitgifte gepland en zou zowat 70 procent van het financieringsplan klaar moeten zijn. Dat is ruimschoots op schema in vergelijking met andere jaren, klinkt het.

Tekort van 10,6 procent

Het agentschap geeft overheidsobligaties en ander schuldpapier uit waarmee ons land geld leent. Dinsdag trok het de netto financieringsbehoefte van de federale overheid voor dit jaar door de coronacrisis nog met 8,5 miljard euro op tot 39,9 miljard euro. Dat bedrag komt overeen het begrotingstekort, zegt directeur Jean Deboutte. Daardoor stijgen de financieringsbehoeften in 2020, inclusief al lopende leningen, tot 60,35 miljard euro.

Uit recente ramingen van de Nationale Bank blijkt dat het begrotingstekort dit jaar zou uitkomen op 10,6 procent van het bbp en vervolgens op zowat 6 procent in 2021 en 2022. De schuld zou dit jaar toenemen tot 118 procent van het bbp, al moet er volgens het schuldagentschap wel rekening mee gehouden worden dat dat ook het gevolg is van de afname van het bbp.

Europees geld

Het schuldagentschap denkt er ook aan geld te vragen aan Europa. Dat voorziet voor de lidstaten 100 miljard euro voor behoud van banen en bedrijven. De lidstaten kunnen zo het financieringsvoordeel van de Europese Unie benutten.

Meer