Direct naar artikelinhoud
Brussel

‘Brutaal’: EU-parlementslid dient klacht in wegens racisme tegen Brusselse politie na hardhandige aanpak

De Aarschotstraat aan de achterkant van station Brussel-NoordBeeld BELGA

Pierrette Herzberger-Fofana, een Duits Europarlementslid met Afrikaanse roots, dient klacht in tegen de politie van Brussel omdat ze hardhandig werd aangepakt. Een professor Mensenrechten was toevallig getuige en dient eveneens klacht in bij het Comité P. ‘Onze agenten hebben professioneel gehandeld’, zegt de betrokken zone.

De voorzitter van het Europees parlement, David Sassoli, gaat uitleg vragen aan de Belgische autoriteiten over de controle van een Europarlementslid van Afrikaanse origine. De Duitse Pierrette Herzberger-Fofana vertelde deze namiddag in de plenaire vergadering van het Europees Parlement wat haar in Brussel is overkomen. Haar getuigenis werd onthaald op applaus. Herzberger was zichtbaar ontroerd. Ze is 71 jaar geleden geboren in Mali, en is Europarlementslid voor Die Grünen.  

Dinsdagnamiddag, rond half twee, kwam ze in Brussel-Noord aan met de trein en was getuige van negen agenten die twee zwarte jongemannen controleerden aan de achterkant van het station. Het is een ongure wijk, gekend voor de bordelen van de Aarschotstraat. De politie controleerde mensen in de buurt, nadat er afgelopen weekend bij een vechtpartij een man bewusteloos werd geslagen met een ijzeren staaf en in het ziekenhuis belandde. 

Toen de agenten zagen dat Herzberger haar gsm naar hen richtte om beelden te maken, hielden ze ook haar tegen. 

“Vier gewapende agenten hebben me brutaal tegen de muur geduwd, met geweld mijn handtas afgenomen, doorzocht, mijn portefeuille doorzocht, mijn telefoon in beslag genomen en me onder druk gezet”, zo zegt Herzberger in een klacht die haar advocaat heeft opgesteld. “Een agent zei me dat ik tegen de muur moest blijven staan met de benen gespreid, de handen tegen de muur. Hij wou me fouilleren (...) Hij sprak Duits en ik zei hem om me niet aan te raken. Zijn antwoord: ‘An die Wand. Ik doe wat ik wil, jij blijft daar.’”

Pierrette Herzberger-FofanaBeeld RV

Professioneel?

Uiteindelijk fouilleerde een vrouwelijke agente haar. Een andere kieperde de inhoud van haar handtas op de grond. Ze doorzochten ook haar rugzak en een valiesje. Volgens politiezone Brussel-Noord hadden de agenten net geprobeerd om de controle kalm te laten verlopen.

“Onze agenten hebben professioneel gehandeld”, zegt de woordvoerder. “Door te filmen geraakte de vrouw betrokken bij de controle. Ze weigerde aanvankelijk om haar identificatiedocumenten te geven.” 

Een getuige vond echter dat de controle zo hardhandig verliep, dat ook zij op haar beurt de gsm boven haalde. Tine Destrooper, professor Mensenrechten aan de UGent, nam haar gsm toen ze zag hoe een zwarte vrouw hardhandig tegen de muur werd geduwd.

“Een agent riep me toe dat ik niet mocht filmen, maar ze hadden pech dat ik wel degelijk mijn rechten ken”, zegt Destrooper. Het filmen van een politiecontrole is toegestaan in België, maar toch stopte Destrooper. Ook zij werd gecontroleerd. “Ik had mijn identiteitskaart niet op zak, maar wel een digitale kopie ervan. Die agent zei dat hij me daarvoor een boete van 500 euro zou opsturen. Hij wou zich niet identificeren, maar zei dat ik de naam wel op de boete zou zien. Het was allemaal erg intimiderend.”

Racisme

De politiezone is een intern onderzoek gestart en heeft ook het parket van Brussel op de hoogte gesteld. Dat gebeurde omdat de agenten een gerechtelijk proces-verbaal hebben opgesteld tegen Pierrette Herzberger, aldus de politiewoordvoerder. Tegen Destrooper is een gas-boete opgesteld.

Destrooper heeft dan weer klacht ingediend wegens intimidatie bij het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten. Advocaat Alexis Deswaef dient namens Herzberger klacht in bij het parket voor opzettelijke slagen en verwondingen, vernederende behandeling, machtsmisbruik, maar ook racisme en discriminatie.  

De vrouw zei namelijk meermaals dat ze Europarlementslid is, maar volgens haar geloofden de agenten haar niet. Ook al had ze al haar documenten in het begin van de controle al overhandigd, waaronder haar kaart van parlementslid.  

“Ze vroegen wat ze daar technisch deed, waarmee ze bedoelden dat ze een poetsvrouw of zo in het parlement was”, zegt haar advocaat Alexis Deswaef. “De politie kon zich niet inbeelden dat die zwarte vrouw Europarlementslid was. Dit zou nooit gebeuren bij een wit parlementslid.”

In haar verklaring vertelt Herzberger dat de agenten haar pas geloofden op het moment dat haar witte chauffeur aankomt. Deswaef bedoelt niet dat een poetsvrouw hardhandiger mag worden aangepakt dan een Europarlementslid. Hij verdedigt ook een Soedanese migrant die mishandeld is door een Brusselse agent, tegen wie het parket nu een jaar cel eist. En hij is ook de advocaat van Sophie Dewulf, de partner van zanger Arno Hintjens die vorige week klacht indiende in Brussel wegens politiegeweld en racisme.