Direct naar artikelinhoud
Euthanasie

Euthanasie na het proces-Tine Nys: acht op de tien artsen vragen aanpassing van de wet

Een van de artsen die is vrijgesproken in het proces rond Tine Nys. Hij had euthanasie uitgevoerd bij de 38-jarige vrouw, die leed aan psychische problemen, in 2010.Beeld BELGA

Ook na het proces rond Tine Nys blijft er een aanzienlijk draagvlak  voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden. Een bevraging van vakblad MediQuality onder artsen leert dat 60 procent voorstander is. Tachtig procent dringt wel aan op een aanpassing van de wet.

Bent u voorstander van euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden? Die vraag kregen 737 specialisten en huisartsen eerder dit jaar voorgelegd. Het proces rond Tine Nys, waarbij drie betrokken artsen uiteindelijk werden vrijgesproken voor moord, is dan net achter de rug. “Het antwoord toont dat er nog steeds een draagvlak is”, zegt David Desmet van Mediquality, die de bevraging organiseerde. Zestig procent vindt namelijk dat een actieve levensbeëindiging in zo’n geval moet kunnen. Een grotere groep, van 78 procent, vraagt wel om de huidige wet te evalueren en zelfs aan te passen. Ze is onnauwkeurig of onduidelijk, argumenteren ze dan. Ook vinden sommigen dat artsen beter beschermd moeten worden.

“Ergens is het logisch dat die roep zo nadrukkelijk klinkt”, zegt Desmet. “Wekenlang is op het proces duidelijk gemaakt hoezeer de huidige wetgeving voor interpretatie vatbaar is.” Hij meent wel dat de evaluatie dan wel aanpassing niet voor meteen is. “Die vraag klinkt al zo lang. Er zijn nu duidelijk ook andere politieke prioriteiten.”

Cannabis

Op de vraag of de euthanasiemogelijkheden uitgebreid moeten worden, zijn de meningen onder artsen meer verdeeld. Vijfenvijftig procent vindt dat euthanasie ook voor dementerenden mogelijk moet zijn; 37 procent is van mening dat het ook moet kunnen in geval van een voltooid leven.

Artsen werden over ethische kwesties bevraagd die niet over het levenseinde gingen. Dat leert dat zeven van de tien respondenten vinden dat collega’s die patiënten adviseren om zich niet te laten vaccineren, gesanctioneerd moeten worden. Ook zeggen drie op de tien artsen ja op de vraag ‘Moet  het recreatief gebruik van cannabis bij volwassenen gelegaliseerd worden?’

Te weinig maskers

MediQuality peilde in een andere bevraging ook bij iets meer dan duizend artsen naar hun ervaringen tijdens de crisis. Die bevestigen nog eens het tekort aan beschermingsmiddelen als FPP2-maskers en overschorten voor zorgpersoneel. Eén op de drie artsen geeft aan Covid-19-patiënten zonder zulk aangepast materiaal te hebben gezien. Je kan er zeker van zijn dat dit bijkomende besmettingen tot gevolg zal hebben gehad, klinkt het. Het is niet bekend hoeveel artsen zelf positief hebben getest op het virus. 

Zes procent geeft wel aan zichzelf of hun familie tijdens de crisis geneesmiddelen te hebben voorgeschreven die niet vergund waren. Het vaakst (44 procent) ging het in dat geval om hydroxychloroquine, een oud malariamiddel waarvan een tijd lang werd vermoed dat het kon helpen in de behandeling van corona.