Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Copywriters aller landen, draal toch niet langer om Steven Van Gucht aan de haak te slaan

Steven Van Gucht.Beeld Wouter Van Vooren

Dirk Leyman zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de voorbije livestreams en metaforen van Steven Van Gucht.

Dag aan dag slecht nieuws brengen, gegoten in dorre statistieken, en er toch huwelijksaanzoeken bij de vleet mee verzamelen. Faut le faire. Het was de krachttoer van viroloog Steven Van Gucht (45). Met zijn onderkoelde aanpak tijdens de dagelijkse livepersconferenties raakte hij in ijltempo verheven tot nieuwste knuffel-Vlaming en ’s lands meest begeerde vrijgezel. Wie op Google ‘Van Gucht’ intikt, krijgt daar bijna vanzelf de zoekterm ‘vriendin’ en ‘partner’ bij. En natuurlijk ook: ‘litteken’. Doventolken schonken de Denderleeuwenaar (die in zijn tweede levensjaar met zijn gezicht in een glas donderde) zelfs een apart teken: een duim die van de onderlip wegschiet. Als spreadsheetinstructeur won Van Gucht het bovendien grandioos op punten van premier Sophie Wilmès. Bij momenten leek het erop of de Sciensano-ambtenaar het coronavirus eigenhandig “bij het nekvel” zou grijpen, desnoods zachtjes uit zou gaan roken in Wuhan. “Ik denk altijd in beelden. Ik zie het virus voor mij en ik probeer te denken als een virus, alsof ik het virus ben”, klonk het in Het Nieuwsblad. Schoorvoetend kwam “het Covid19-schip” “in rustiger vaarwater”. “Dat ik kon zorgen voor kalmte bij anderen, wist ik niet”, zei hij bescheiden.

Wie had pakweg in januari kunnen bevroeden dat virologen tot ons huiskamermeubilair zouden gaan behoren én we meer privéparafernalia over hen weten dan ons lief is? “Zelfs met een mondmasker herkennen de mensen mij”, stelde de op een boerderij opgegroeide veearts verbaasd vast. Sinds vrijdag is Van Gucht na 54 edities van zijn Bad News Show (mét een nogal fragiel happy end) afgezwaaid, richting labo. Al hangen de media allicht nog dagelijks aan zijn bel, toch worden er her en der hete tranen geplengd. Vooral bij zijn tot voor kort klokvast om elven voor de livestream samenhokkende fans en aanbidsters.

Sinds bekendraakte dat buurvrouw Conny zijn hemden streek en voor hem kokkerelde – ze kon het niet langer aanzien dat hij drastisch vermagerde – schoot half Vlaanderen voor Van Gucht in zorgmodus. “Zij kan zeer goed koken en ik ben meteen beginnen te verdikken”, meldde hij geruststellend in Gazet van Antwerpen. Hem werd van heinde en verre regelmatig “iets lekkers of mondkapjes” opgestuurd. Maar reageren op al die lokkende missiven? Dat doet de onkreukbare modelambtenaar Van Gucht niet. Toch veroorlooft hij zich de laatste tijd meer metaforische frivoliteiten. “Het coronavirus is als een krokodil die in het water ligt, klaar om toe te happen”, luidt zijn nieuwste. Bijna van het allooi van Maggie De Blocks ‘Blijf in uw kot’-kreet. Copywriters aller landen, draal toch niet langer om Van Gucht aan de haak te slaan.