Direct naar artikelinhoud
ReactieDries Van Langenhove

Dries Van Langenhove reageert op bezorgdheid veiligheidsdiensten: ‘Geen open debat kan tot geweld leiden’

Dries Van Langenhove.Beeld Bas Bogaerts

Belgische veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de opmars van bewegingen als Schild & Vrienden en hun radicale discours, zo vernam De Morgen. De beweging van Dries Van Langenhove is in ons land een “hyperbelangrijk” deel van die extreemrechtse opgang, klinkt het. We vroegen Van Langenhove om een reactie.

Begrijpt u de vrees dat het discours van Schild & Vrienden gewelddadige acties zou kunnen inspireren?

“Als er geen open debat is over samenlevingsproblemen en als die niet worden aangepakt, dan kan dat voor geweld zorgen. Het is daarom problematisch dat het establishment een open debat over bijvoorbeeld massamigratie en integratie onmogelijk maakt. Je erover uitspreken leidt tot jobverlies of zelfs vervolging. Wie geweldloos actie voert tegen massamigratie wordt door de staat geterroriseerd, zoals het geval is bij identitaire bewegingen in Frankrijk en Oostenrijk.

“Heel wat mensen zijn terecht boos dat onze cultuur en identiteit letterlijk en figuurlijk worden uitgewist. Ofwel maken we het mogelijk dat die mensen hun mening kunnen uiten via democratische verkiezingen en een open, ongecensureerd debat en dat ze hun woede kunnen omzetten in een positief engagement bij Schild & Vrienden waar we zwerfvuil rapen, sporten en eenzamen bezoeken, ofwel maken we dit allemaal onmogelijk en laten we die mensen thuis hun woede opkroppen tot ze uit wanhoop overgaan tot geweld. Ik kies resoluut voor het eerste.”

U speculeerde dat asielzoekers uitgebreid getest werden. Waarop was dat gebaseerd?

“Ik heb niks gespeculeerd. Ik heb op basis van logische redeneringen een aantal vermoedens geuit. Er werd gecommuniceerd over het aantal besmettingen bij asielzoekers, en dat kan je alleen weten als je hen getest hebt. Toen ik vroeg hoeveel er precies getest werden, gaf minister De Block geen antwoord. Ik vermoed dat je als minister niet gaat zeggen dat er X besmettingen zijn zonder dat je getest hebt. Ik heb die nuances gemaakt.”