Archiefbeeld. Vorig jaar woedden zware bosbranden in het noordpoolgebied. Die worden vaak aangestoken door boeren om land bruikbaar te maken, maar de branden worden steeds vaker oncontroleerbaar als gevolg van hoge temperaturen en harde wind.
Volledig scherm
Archiefbeeld. Vorig jaar woedden zware bosbranden in het noordpoolgebied. Die worden vaak aangestoken door boeren om land bruikbaar te maken, maar de branden worden steeds vaker oncontroleerbaar als gevolg van hoge temperaturen en harde wind. © EPA

Wetenschappers slaan alarm: ‘hittegolf’ in Noordpoolgebied zorgt voor smeltende ijskappen, bosbranden en larvenplaag

Klimaatwetenschappers slaan alarm vanwege ongekend hoge temperaturen in Noord-Rusland, meldt de Britse krant The Guardian. Dit jaar belooft mede door die hittegolf het heetste jaar sinds het begin van de metingen te worden, ondanks de verminderde uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de coronacrisis.

11 reacties

  • Steve De Jonghe

    4 jaar geleden
    Rekening is simpel .China US India en Rusland CO2 laten vermideren is de enige oplossing . Een land als Belgie is 0,0000000001 percent :-) Maar ik vrees dat het al na 12 u is en we moeten gaan leven met extreme temp gepaard met VEEEEL natuurrampen. Uiteindelijk wint de natuur altijd en niet de mens .
  • Marc Puystiens

    4 jaar geleden
    Denken ze nu echt dat 3 maanden lockdown een verschil gaat maken in 250 jaar industrie? Naïevelingen
  • Lecocq Daniel

    4 jaar geleden
    Terwijl op 12 juni in Canada een kouderecord werd gebroken sinds start metingen in 1899. Zo blijft alles netjes in evenwicht.
  • Geert Tamsyn

    4 jaar geleden
    Niks normaals aan, die cycli liepen vroeger over tienduizenden jaren, nu over slechts enkele jaren.
  • christophe beunens

    4 jaar geleden
    Ik ben weer eens verbaasd dat de gewone Vlaming als Chris Moerman en Etienne Callebout veel meer verstand hebben van klimaat opwarming als mensen die er de ganse dag mee bezig zijn, en een opleiding hebben genoten. Mischien moeten zij eens deelnemen aan de klimaat conferenties. Dan zal je wat zien!