Direct naar artikelinhoud
WeerberichtUpdate

Komende weken mogelijk meerdere dagen 30 graden warm

Komende weken mogelijk meerdere dagen 30 graden warm
Beeld Benoit De Freine

Vanaf volgende week schiet het kwik in ons land de hoogte in. “Hierdoor groeit de kans op een zeldzame hittegolf in juni”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. Zover wil KMI-meteoroloog en VTM-weerman David Dehenauw niet gaan, maar hij beaamt dat we volgende week meerdere dagen temperaturen rond de 30 graden zullen halen.

en

Na de onweersbuien van gisteren moeten we ook vandaag in de loop van de dag rekening houden met enkele pittige regen- en onweersbuien, waarschuwt NoodweerBenelux. Deze keer komen de buien niet vanuit het oosten, maar vanuit het zuiden. “Weermodellen berekenen opnieuw onweer in de namiddag”, zegt Nicolas Roose.

Dankzij een klein lagedrukgebied ten westen van de Benelux wordt er later vandaag opnieuw warmere lucht aangevoerd naar onze contreien. Door de grote hoeveelheid neerslag van gisteren wordt de atmosfeer in deze warme lucht onstabiel. Zeker op plaatsen waar de zon voldoende kan schijnen, is er veel energie voor onweersbuien beschikbaar om te gaan gebruiken, klinkt het.

NoodweerBenelux verwacht dat de eerste onweersbuien zich zullen ontwikkelen in de vroege namiddag over het noordwesten van Frankrijk. Vervolgens schuiven ze op naar het westen en centrum van ons land. Deze buien hebben opnieuw veel regen aan boord en trekken traag van zuid naar noord over ons land.

Morgen is het eerst vrij zonnig. In de loop van de dag worden er stapelwolken gevormd en is er kans op enkele buien. Plaatselijk kunnen de buien opnieuw vergezeld zijn van een donderslag. De maxima schommelen tussen 17 graden in de Ardennen en 22 graden in de Kempen. De wind is zwak tot matig uit zuidwest tot west.

Zaterdag is het gedeeltelijk bewolkt en, op een enkele bui na, blijft het meestal droog. De maxima schommelen tussen 18 graden in de Hoge Venen en 22 graden in het centrum van het land. De wind waait zwak tot matig uit westelijke richtingen.

Zondag wordt het gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met kans op wat lichte regen of enkele buien vooral in de loop van de namiddag. De maxima schommelen tussen 18 graden in de Ardennen en 22 graden elders. De wind is matig uit het zuidwesten.

Hittegolf in juni?

Maandag wordt het vrij zonnig met enkele stapelwolken. Het blijft droog. De maxima schommelen tussen 18 en 23 graden. De wind waait vaak zwak uit west tot zuidwest. Aan de kust waait hij matig uit westelijke richting, aldus voorspellingen van het KMI.

Ook NoodweerBenelux meldt een gevoelige weersverandering na het weekend. Dankzij een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan wordt gevoelig warmere lucht naar het noorden van Europa gestuwd.

Vooral vanaf dinsdag zou het kwik daardoor fors stijgen met opties van 25 tot 30 graden. “Diverse weermodellen maken het behoorlijk bont en kiezen op woensdag en donderdag voor 30 graden en meer. Hierdoor groeit de kans op een zeldzame hittegolf in juni. Voorlopig blijven we voorzichtig, maar het is een signaal dat we zeker niet mogen negeren”, aldus Roose. In 2006, 2017 en vorig jaar kenden we ook al eens een hittegolf in juni.

KMI-meteoroloog en VTM-weerman David Dehenauw wenst zo lang op voorhand niet van een hittegolf te spreken. Daarvoor moet het referentiepunt Ukkel gedurende vijf opeenvolgende dagen 25 graden of meer noteren, waarvan drie dagen (niet per se na elkaar) met dertig graden. Volgens Dehenauw is wel al zeker dat we volgende week “een aantal dagen temperaturen rond de 30 graden zullen halen”.