Internationale sushidag: 5 originele recepten die zelfs de grootste sushivreter verrassen
Donderdag 18 juni is internationale sushidag en reken maar van yes dat de lekkernij dan op tafel komt. Maar ook al is sushi in zijn meest pure gedaantes vaak het goddelijkst, een beetje variatie en experimentatie kan je liefde voor de delicatesse tot nieuwe hoogtes brengen. Deze originele creaties al geprobeerd?
1. De sushidonut
Qua smaken en ingrediënten verandert er niks, maar qua vormgeving is de sushidonut wel heerlijk inventief. En mooi meegenomen: je maakt het in een wip zelf, zonder gedoe met norivellen of sushimatjes.
Zo maak je het:
Bereid sushirijst volgens je vaste recept. Neem een bakvorm voor donuts en bedek de donutvormen met grote vellen plasticfolie. Duw de afgekoelde sushirijst in de vormen, vul ze op tot ze volledig gevuld zijn en druk de rijst goed aan. Leg een houten plank bovenop de bakvorm en flip om. Maak de sushidonuts voorzichtig los uit de plasticfolie en decoreer met lekkers naar keuze: fijngesneden vis, sesamzaadjes, fijngesneden komkommer, avocado of radijs, etc.
2. De sushiburger
Deze doet van ‘surf en turf’, want wie wil kan de vis, zoals in dit recept, door een stukje krokante kip vervangen. En je hoeft opnieuw weinig moeite te doen voor veel genot, want de ‘rijstbroodjes’ zijn in een-twee-drie klaar en daarna de hamburger opbouwen gaat quasi vanzelf.
Zo maak je het, voor 4 personen:
- Bereid 400 g sushirijst volgens je vaste recept en laat afkoelen. Vet een klein kommetje van ongeveer 8 centimeter diameter in met olie. Schep er sushirijst in en druk stevig aan. Draai het kommetje om en laat er het ‘rijstbroodje’ uitglijden. Herhaal acht keer.
- Klop 2 kipfilets plat tussen plasticfolie en kruid met peper en zout. Klop 2 eieren los met 2 el zonnebloemolie. Wentel de kipfilets eerst door een kom met 50 g bloem, dan door de eieren en dan door een kom met 50 g panko. Bak goudbruin in hete olie.
- Maak de currysaus door 3 el ongezouten boter te smelten en al roerend 30 gram bloem toe te voegen. Voeg daarna 2,5 el currypoeder, 1 kl kokospoeder, 1 el tomatenpuree, 1 el worcestershiresaus, ½ kl cayennepeper en peper toe. Roerbak 5 minuten op een laag vuur. Blend 1 ui met 2 teentjes knoflook en 2 cm verse gember glad en bak de pasta tien minuten op een laag vuur. Giet er 400 ml kippenbouillon bij en breng aan de kook. Voeg dan al roerend de currypasta toe en blijf roeren tot de saus begint in te dikken. Breng op smaak met suiker, peper en zout.
- Snij 2 norivellen in vierkantjes. Beleg 4 halve rijstbroodjes met een stukje norivel, plakjes komkommer, kip, tuinkers, currysaus en een tweede norivel, sluit af met een rijstbroodje. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer met wasabipasta.
Tip: de kip kan ook een stukje licht gegrilde tonijn of zwaardvis zijn.
(Lees verder onder de foto.)
3. De sushibowl
Deze vraagt om nog minder gedoe, want nu hoef je de rijst alleen maar in een bowl te schikken. Wat je erbij serveert kan je helemaal zelf bepalen, er zijn letterlijk nul regels. Al vinden wij deze combinatie van foodie Sonja Peeters to die for.
Zo maak je het, voor 4 personen
Kook 300 g ongepelde rijst en laat afkoelen. Verwarm 4 el rijstazijn met 2 kl sojasaus, 1 el agavesiroop en een snuf zout. Schep die saus onder de rijst.
Giet 100 ml rijstazijn bij 200 g fijngesneden rodekool en meng er 2 el suiker en een scheutje water onder. Roer goed en zet apart. Bak 1 norivel in een droge koekenpan krokant. Roer 1 el srirachasaus onder 4 el mayonaise.
Verdeel de rijst over 4 kommetjes. Leg er edamamebonen, dunne wortelplakjes, mangoblokjes en de rodekool bij. Werk af met lente-uitjes en verkruimel er wat van het norivel over. Bedruppel met de pikante saus.
(Lees verder onder de foto.)
4. De vederlichte bloemkoolsushi
Sushi is een dikmaker, jammer genoeg. En dan is vooral die witte rijst de boosdoener. Sandra Bekkari lost dat probleem elegant op door die te vervangen met magere, maar even lekkere bloemkoolrijst. Deze rolls zijn bovendien helemaal vegetarisch.
Zo maak je het:
5. De sushiburrito
Nog zo’n handige ‘uit het vuistje’-optie. Op het eerste gezicht ziet je tafelgezelschap trouwens niet wat er in de sushiburrito zit, dus een leuk verrassingseffect krijg je er gratis bij. Qua vulling is de keuze opnieuw all yours, de roll decoreren met sesamzaadjes of ander lekkers aan de buitenkant vinden wij wel een must.
Zo maak je het:
Bereid de sushirijst volgens je vaste recept. Bedek een sushimatje met plasticfolie, drop een portie rijst erbovenop en spreid uit tot een rechthoek met je handen (die je hebt nat gemaakt) of een spatel. Leg daarbovenop je ingrediënten, laat daarbij genoeg open ruimte aan de korte zijden van de rechthoek (die de uiteindes van je burrito zullen worden). Rol het matje dicht, open het opnieuw, neem aan beide uiteinden van de roll de plasticfolie vast en twist tot je met een lange, gesloten stronk eindigt. Verwijder de plasticfolie en serveer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
-
HLN Shop
Ken jij deze vijf types barbecue al? Van oldskool met houtskool tot Japanse verfijning
-
Jobat
Foto op je cv of niet? En wat moet er zeker nog/niet op staan? “Dit is een vaak voorkomende fout”
Als werkgevers op zoek zijn naar nieuwe werknemers, zien ze vaak talloze kandidaten over de (digitale) vloer komen voor eenzelfde vacature. Om op te vallen en die job de jouwe te maken, is het essentieel om een indrukwekkend cv te hebben. Maar hoe maak je er ééntje dat echt uitspringt? Britt Dobbelaar van Jobat.be geeft vijf concrete tips om je cv te verbeteren. -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
-
Spaargids.be
“Kleine banken bieden grootste spaarrente”: waar zit jouw geld het best?
Tussen de minst en meest renderende spaarrekening gaapt een kloof van liefst 2,8 procentpunt totale rente. Het loont dus echt wel om te vergelijken. Maar vanwaar dat verschil? En hoe kies je een voor jou gepaste spaarrekening met een hoog rendement? Spaargids.be wijst de weg. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer