Direct naar artikelinhoud
Justitie

Wonderadvocaat ‘van de laatste kans’ zelf in de cel: ‘Het enige wat hij doet, is geld, geld en nóg geld vragen’

Lange rijen vluchtelingen voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Advocaat Marc S. kon afgewezen asielzoekers vaak toch nog aan een verblijfsvergunning helpen.Beeld Bas Bogaerts

Hij stond bekend als ‘de advocaat van de laatste kans’, omdat hij afgewezen asielzoekers vaak toch nog aan een verblijfsvergunning kon helpen. Nu is de Hasseltse advocaat Marc S. zelf aangehouden op verdenking van fiscale fraude, witwassen en misbruik van vertrouwen.

Elke dinsdag en vrijdag staan ze op de stoep voor zijn kantoor in Hasselt te drummen, de geweigerde asielzoekers en uitgewezen vluchtelingen. De sterke reputatie van Marc S. reikt dan ook tot ver buiten Hasselt. Hij is gespecialiseerd in vreemdelingenrecht en staat erom bekend om zelfs in de meest hopeloze dossiers toch nog een verblijfsvergunning voor zijn cliënt uit de brand te slepen.

Sinds woensdag is het kantoor van Marc. S en zijn ex Malu M. echter verzegeld. De vennoten werden opgepakt in het kader van een onderzoek naar fiscale fraude, witwassen en misbruik van vertrouwen. De onderzoeksrechter oordeelde gisteren dat er voldoende elementen zijn om hen aan te houden. Het zou onder andere gaan om bedragen die vanuit het advocatenkantoor werden doorgestort naar privérekeningen.

Marc S. kwam al vaker in beeld in mediatieke rechtszaken. Zo probeerde hij de uitwijzing te verhinderen van de elfjarige Kristina en haar Armeense gezin uit Eeklo. “Ik ken hem als een confrater die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werkt”, zegt een Limburgse advocate anoniem. Ook volgens zijn advocaat Luk Delbrouck is Marc S. “een harde werker die altijd voor zijn job heeft geleefd.”

Toch vielen Marc S. en Malu M. vooral op vanwege hun flamboyante levensstijl, met mooie auto’s, chique etentjes en villa’s. “Ze houden allebei van mooie dingen, en laten die graag zien”, zegt iemand uit hun omgeving. Volgens Het Laatste Nieuws zou het duo zichzelf op deze manier verdacht hebben gemaakt. Ze zouden iets te vaak met grote hoeveelheden cash van en naar de bank zijn gelopen.

Op internet spuwen ex-cliënten hun gal over Marc S. Zo waarschuwt een vrouw dat ze hem 600 cash betaalde en zonder terugbetaling aan de deur werd gezet. Ook op Google zijn de beoordelingen verdeeld. “Wij zijn meer dan 5.000 euro kwijt, nadat hij mij en mijn vriendin drie jaar aan het lijntje heeft gehouden”, schrijft Nanda Willems. Tarik Moumen werkte naar eigen zeggen vijf jaar met hem samen: “Het enige wat hij doet, is geld, geld en nog meer geld vragen.”

Delbrouck was na de aanhouding van Marc S. niet meer bereikbaar voor commentaar.